Dişli sistemlerin titreşimlerinin incelenmesi
Vibration analysis of gear systems
  1. Tez No: 128628
  2. Yazar: MUAMMER YAVUZ KONUCUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dişli, düz dişli çifti, modelleme, titreşim, analiz, kontrol. ıx, Gear, spur gear pair, modelling, vibration, analysis, control. x
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, bir dişli çiftinin bilgisayarda modellenmesi ve titreşimlerinin incelenerek, bu titreşimlerin kontrol edilmesidir. Bu amaçla, modelleme ve kontrol aşamalarında Matlab Simulink programı kullanılmıştır. Temel çalışma olarak iki serbestlik dereceli kütle yay sistemi örnek alınarak, bu sistemin hareket denklemleri kullanılarak bir model oluşturulmuş ve bu sistemin titreşim analizi yapılmıştır. Daha sonra bu sistemin titreşimlerinin kontrol edilebilmesi için, hazırlanan model geliştirilerek, sisteme PID kontrolü uygulanmıştır. İstenen sonuçlar elde edildiğinden dişli sisteminin modellenmesine geçilmiştir. Bu hazırlık çalışmasından sonra ilk aşama olarak, basit bir dişli çifti için hareket denklemleri çıkartılmıştır. Bu denklemler yardımıyla bilgisayarda Simulink programı kullanılarak bir model oluşturulmuştur. Dişli çifti için gerekli parametreler belirlenmiş ve dişlilerin çalışma durumunda yaptıkları titreşim hareketi incelenmiştir. ikinci aşamada, basit dişli çiftine, dişlilerle beraber çalışan miller eklenerek, sistem geliştirilmiştir. Bu yeni duruma uygun hareket denklemleri çıkartılarak, sistem tekrar modellenmiştir. Millerin burulma yay katsayısı ve sönüm katsayısı da parametrelere eklenerek sistemin titreşim analizi yapılmıştır. Üçüncü aşamada, millerin yataklanması yapılarak ikici aşamada oluşturulan model daha da geliştirilmiş, bu yeni duruma göre belirlenen hareket denklemleri ve parametrelerle sistem bir kez daha çalıştırılmış ve sistemin titreşim değerlerindeki değişmeler gözlenmiştir. Son aşamada, üçüncü aşamada hazırlanan model, tüm sistemi hareket ettirecek bir motora ve dişli sisteminin hareketi ileteceği bir makineye bağlanmasıyla daha da geliştirilerek son halini almıştır. Bu modelde diğerlerinden farklı olarak, titreşim analizi yapıldıktan sonra sisteme bağlı olan motora, titreşimlerin kontrol edilmesi amacıyla, PID kontrolcü kullanılarak moment kontrolü uygulanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma bir dişli çiftinin farklı çalışma durumlarında yaptığı titreşimlerin incelenmesidir. Her aşama için hazırlanan modeller, elde edilen denklemler ve belirlenen parametrelerle elde edilen titreşim değerleri ve kontrolü çalışma içerisinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main purpose of this study is, modelling a spur gear pair, studying the vibrations and controlling them with an appropriate control method. For this purpose Simulink is used in modelling and control stages. As a pre-study, a two degree of freedom model which includes a mass and a spring is used as an example, a model is prepared with the use of this sysytems equations of motion and vibration analysis for the system is done. As the next step, to control the vibrations of this system, PID control is used and since the results were satisfactory, we started modelling the gear pair. After the pre-study, the first step was, getting the equations of motion for a simple gear pair. A new model was prepared, using these equations, on a computer. Parameters for the gear pair is obtained from different refrences and the vibrations of the gear pair in motion was studied. As the second step, the shafts working with the gears were added to the model. For the new system, the new equations of motion were used and a new model was prepared. The torsion coefficients and the damping coefficients for the shafts were added to the parameters and vibration analysis was performed. On the third step, the bearings for the shafts were added to the model that we had worked on in the second step. Similar to the previous steps, the equations of motion and parameters were modified for the new situation and vibration analysis was performed. A machine which would be driven by a DC motor were added to the system that we had on the third step. We performed vibration analysis to the model which has six-degree of freedom and different from the other models, torque control to the DC motor. In conclusion, this study is the vibration analysis of a gear pair on different situations. The models, equations, parameter and vibration results for every step are given in this document.