Poli(N-izopropilakrilamid)'in sığır serum albümin ve şap hastalığı virüsünün peptid epitopu ile suda çözünebilen kovalent konjugatları: Radyasyon ışınlama yöntemi
Water soluble covalent conjugates of poli(N-isopropylacrylamide) with bovine serum albumin and the epitop of foot-and-mouth disease virus: Radiation method
- Tez No: 128635
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFAEV AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Konjugat, Co y ışını, immünojen, sentetik aşı, pNIPAAm Vlll, Conjugate, 60Co y radiation, immunogen, synthetic vaccine, pNIPAAm IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışmada, radyoaktif 60Co gama (y) ışınlaması metodu ile, (pNIPAAm) poli (N- izopropilakrilamid polimerinin, sığır serum albümin proteini ve Şap Hastalığı Virüsü VP1 proteini peptid epitopu (40-60) ile suda çözünen kovalent konjugatları sentezlenmiş ve incelenmişdir. Farklı ışınlama dozları işe oluşturulan suda çözünen polimer-protein biyokonjugatlarının bağlanma mekanizması, UV-Visible spektroskopisi, Floresans spektroskopisi ve jel fikrasyon HPLC metodları ile immünojenitesi ise ELİSA testleri ile incelenmiştir. 500 Gy radyoaktif 60Co y ışınlaması ile oluşturulan polimer-peptid konjugatı bağlanma mekanizması ise UV- Visible spektroskopisi ve jel filtrasyon HPLC metodları ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, 100-500 Gy. arasındaki 60Co y ışınlanması ile BSA proteinin yapısal bozunmaya uğramadan polimer ile kovalent konjugat oluşturduğu gözlenmiş ve oluşan konjugatların immünojenitesinin serbest BSA'dan belirgin bir şekilde fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. pNIPAAm-peptid karışımının da, 500 Gy. ışınlama etkisi ile kovalent konjugat oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışma, proteinin polimer modifikasyonu yöntemleri vasıtası ile yüksek etkili, düşük toksiditeye sahip, polimerik sentetik aşı oluşturma yönünde bir çalışma olması nedeni ile güncel ve önemi olan bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, water soluble covalent conjugates of polymer-protein and polymer-peptide which can be prototype of synthetic vaccines, have been synthesized and analyzed. Poli (N-isopropyl acrylamide) (pNIPAAm) has been conjugated to bovine serum albumin (BSA) and Foot-and- Mouth Disease Virüs VP1 Protein peptide epitop (40-60) by 60Co y radiation. The covalent binding mechanism of the radiation induced (0-1200Gy.) pNIPAAm-BSA conjugate is analysed by UV- visible spectrometry, floresescence spectrometry and jel filtration HPLC while the immunization property is analysed by the ELISA tests. On the other hand, the binding mechanizm of pNIPAAm-peptide conjugate which is synthesized by 500 Gy ^Co y radiation is analysed by UV- visible and HPLC methods. It is concluded that between the radiation doses 100-500 Gy., BSA, without any degradation in its structure, has successfully conjugated to pNIPAAm. The immunojenity of radiation induced (100-500 Gy.) protein-polymer conjugate has been observed more than free BSA. It is also concluded that pNIPAAm has conjugated to Foot-and-Mouth Disease VP1 Protein peptide conjugate appropriately by 60Co y 500 Gy. radiation. This study is of importance because the protein modification by polymers can be basis for creating highly effective synthetic vaccines, having no toxidity.