Uyarıya duyarlı hidrojellerin sentezlenmesi ve ilaç salım davranışlarının incelenmesi
Synthesis of stimuli sensitive hydrojels and investigation of drug release behaviors
  1. Tez No: 685147
  2. Yazar: KAAN EMRE BALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KÜNKÜL, DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHANGİR BOZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: N-izopropilakrilamit, Vinil sükfonik Asit, IPN hidrojeller, ilaç salımı, Modelleme, YSA, N-isopropylacrylamide, Vinylsulfonic acid, IPN hydrogels, Drug release, Modelling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tez çalışması kapsamında, sıcaklık ve pH' a duyarlı poli(NIPA-ko-VSA)-Alj IPN hidrojelleri, çözeltide serbest radikalik polimerizasyon yöntemiyle sentezlenmiştir. Makro yapılı poli(NIPA-ko-VSA)-Alj IPN hidrojellerin sıcaklık ve pH'a olan duyarlılığını artırmak için, yapısında IPN ajanı olarak emülsiyon polimerizasyon yöntemiyle elde edilen poli(NIPA-ko-VSA) nano jelleri kullanılmıştır. Hidrojellerin çok değerlikli katyonlar ile fiziksel olarak çapraz bağ oluşturması için Na-Aljinat doğal polimeri yapıda yarı-IPN ajanı olarak kullanılmıştır. Poli(NIPA-ko-VSA)-Alj IPN hidrojelleri farklı derişimlerdeki 0,010, 0,025, 0,050, 0,075 M CaCl2 çözeltilerinde 30 dakika bekletilerek onların farklı oranlarda fiziksel çapraz bağlı serileri elde edilmiştir. Bu hidrojellerin morfolojik, mekanik ve ilaç salım davranışları incelenmiştir. Sentezlenen hidrojellerin yapısal ve morfolojik karakterizasyonları sırasıyla FT-IR ve SEM analizleri ile yapılmıştır. Mekanik testler sonucunda, fiziksel çapraz bağ içermeyen hidrojellerin oldukça yumuşak ve sünek fakat yapıda fiziksel çapraz bağ derişiminin artmasıyla daha gevrek ve rijit davranış sergilediği tespit edilmiştir. Poli(NIPA-ko-VSA)-Alj IPN hidrojellerin şişme testleri sonucunda, yapıda fiziksel çapraz bağ derişiminin artmasıyla şişme kapasitelerinde azalma meydana geldiği bulunmuştur. Poli(NIPA-ko-VSA)-Alj IPN hidrojel serilerinin tıp alanında uyarıya duyarlı ilaç taşıyıcı sistemi olarak kullanım potansiyelini incelemek için, onların farklı sıcaklık ve pH' lardaki çözelti ortamında DOX ilacı salım davranışları incelenmiştir. Bunun için fiziksel çapraz bağ içermeyen ve 0,010, 0,025, 0,050, 0,075 M CaCl2 çözeltilerinde 30 dakika bekletilerek farklı derişimleride çapraz bağlanmış hidrojellere DOX ilacı çözeltide yüklenmiş ve onların ilaç yükleme kapasitelerinin sırasıyla 161, 148, 139, 102 ve 86 mg DOX/ g polimer olduğu hesaplanmıştır. Yapılan ilaç salım çalışmaları sonucunda her hidrojel türünün farklı ilaç salım davranışına sahip olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel çaprazbağlanma derecesi, sıcaklık ve pH'a duyarlı bu ilaç salım davranışları MATLAB'da yapay sinir ağları (YSA) ile yüksek uyumlulukla modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, temperature and pH sensitive poly(NIPA-co-VSA)-Alj IPN hydrogels were synthesized by free radical polymerization method in aqueous solution. In order to increase the sensitivity of macrostructured poly(NIPA-co-VSA)-Alj IPN hydrogels to temperature and pH, poly(NIPA-co-VSA) nanogels obtained by emulsion polymerization method were used as IPN agent in their structure. Na-Alginate natural polymer was used as a semi-IPN agent in the structure for the hydrogels to physically crosslink with multivalent cations. Poly(NIPA-co-VSA)-Alj IPN hydrogels were kept in CaCl2 solutions of different concentrations (0.010, 0.025, 0.050, 0.075 M) for 30 minutes to obtain their physically cross-linked series at different rates. The morphological, mechanical and drug release behaviors of these hydrogels were investigated. Structural and morphological characterizations of the synthesized hydrogels were performed by FT-IR and SEM analysis, respectively. As a result of the mechanical tests, it was determined that hydrogels without physical crosslinks were quite soft and ductile, but exhibited more brittle and rigid behavior with the increase of the physical crosslink concentration in the structure. As a result of the swelling tests of poly(NIPA-co-VSA)-Alj IPN hydrogels, it was found that the swelling capacity decreased with the increase of the physical crosslink concentration in the structure. In order to examine the potential of poly(NIPA-co-VSA)-Alj IPN hydrogel series as a stimulu-responsive drug delivery system in medicine, their DOX drug release behavior in solution at different temperatures and pHs were investigated. For this purpose, DOX drug was loaded in solution to hydrogels that did not contain physical crosslinks and were crosslinked at different concentrations by keeping them in 0,010, 0,025, 0,050, 0,075 M CaCl2 solutions for 30 minutes and their drug loading capacities were calculated as 161, 148, 139, 102 and 86 mg DOX/g polymer, respectively. As a result of the drug release studies, it was determined that each hydrogel type has different drug release behavior. These drug release behaviors, which are sensitive to physical crosslinking degree, temperature and pH, are modeled in MATLAB with high compatibility by using artificial neural networks (ANN) modelling technique.