Transformation of Streptococcus thermophilus with plasmid DNA by electroporation
- Tez No: 12865
- Danışmanlar: PROF.DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Elektrogeçirgenlik, Streptococcus thermophilus transformasyonu, B- galaktosidaz, pMK3 plasmidi. vı, Electroporation, Streptococcus thermophilus transformation, B- galactosidase, pMK3 plasmid. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET ELEKTROGEÇÎRGENLÎK METODU KULLANILARAK Streptococcus İ:hermophilus ' un PLASMIT DNA' sı ÎLE TRANSFORMASYONU GEREN, Işın Nergiz Master tezi: Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Ocak 1991, 64 sayfa. Elektrogeçirgenlik yöntemi kısa süreli ve yüksek voltajlı elektriksel alan uygulanması ile hücre zarında geçici kanallar açılması temeline dayanmaktadır. Uygun koşullar altında hücre içindeki ve dışındaki bileşikler bu kanallardan hücre içine girerler veya dışarı çıkarlar. DNA bu yöntemle hücre içine geçirilebilir. Diğer metodlarla transforme edilmesi zor olan bazı laktik asit bakteri lerinin elektrogeçirgenlik metodu ile ' transformasyonunun etkili olduğu görülmüştür. Bu çalışmada lac Z geni içeren pMK3 plasmidi ile Streptococcus thermophilus ' un transformasyonu incelenmiş tir. Amaç süt endüstrisinde kullanılan bu bakterinin laktozu hidroliz edebilme aktivitesini artırmaktır.Transformasyon frekansını ve verimini etkileyen çeşitli parametreler denenmiştir. S. thermophilus RSKK 667 'nin transformasyonun da en uygun koşullar belirlenmiştir. Elektrogeçirgenlik yöntemi ile S. thermophilus RSKK 667 'nin transformasyonu sonucunda bakterinin B-galaktosidaz enzim aktivitesi artırılmıştır. Transforme edilen bakteri, transforme edilmemiş olandan daha hızlı bir şekilde ortamdaki laktozu kullanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF Streptococcus thermophilus WITH PLASMID DNA BY ELECTROPORATION GEREN, Işın Nergiz M.Sc. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz January 1991, 64 pages Electroporation involves the application of high- voltage electric field pulses of short duration to induce the formation of transient pores in the membranes of cells. Under appropriate conditions, the diffusion and exchange of intracellular and extracellular components can take place during the lifespan of the pores, and macromolecules such as DNA present in the suspending medium may enter into the treated cells. This technique has been shown to be effective to introduce DNA into the strains of some lactic acid bacteria which are hard to transform with other methods. In this study introduction of a pMK3 plasmid which contains lac Z gene into Streptococcus thermophilus is studied. The purpose is to improve lactose hydrolysis activity of this industrial strain which is used in dairy fermentations. XllSeveral parameters affecting the transformation efficiency and frequency are studied. Optimum conditions for transformation of S. thermophilus RSKK 667 strain with pMK3 are determined. As a result of transformation of S. thermophilus by electroporation, B-galactosidase activity is increased. So that the transformants have a higher capacity to utilize lactose than untransformed bacteria.