Çift amaçlı tesislerde tatlı su üretiminin teknik ve ekonomik incelenmesi
Economically and technically analysis of fresh water production in dual purpose facilities
- Tez No: 128640
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL KÜÇÜKKARAMIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Desalinasyon, Çift maksatlı tesisler, MSF, Deniz suyunun arıtılması. xı, Desalination, MSF, Dual purpose plants, Saline water conversion xu *y «, *>" cV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Su yaşayan her canlı için temel bir ihtiyaçtır. Dünyada içilebilir suyun yeterli miktarda bulunmadığı yerlerde, deniz suyunun desalinasyonu maliyeti karşılayabilen ülkeler tarafindan oldukça kullanılan bir yöntemdir. Dünyada günde 13,300,000 metrekübün üzerinde taze su, deniz suyunun desalinasyonu ile üretilmektedir ve kurulu tesislerin yaklaşık %67'sinde MSF sistemi kullanılmaktadır. Araştırmada mevcut desalinasyon sistemleri ve özellikle ticari olarak kullanılan MSF, MED, ve RO proseslerinin çalışma prensipleri incelenmiştir. Bu araştırmada Türkiye'de mevcut çalışan bir elektrik santralına desalinasyon ünitesinin eklenmesi, ve sonuçta ortaya çıkan elektrik ve su birim maliyetlerinin hesaplanması incelenmiştir. Örnek tesis olarak Ambarlı elektrik santralının 3 buhar türbini ele alınmış ve bunların her birine bir MSF ünitesi eklenecek şekilde dizayn yapılmıştır. Araştırmada birim maliyetlerin hesaplanması için çeşitli maliyet metodları sunulmakta, ve bunlara göre yapılan hesaplamalarda oluşan farklılıklar tartışılmaktadır. Ayrıca bu araştırma mevcut sade elektrik üreten bir santrala MSF ünitesi eklemek yoluyla bir çift maksatlı tesis elde edilmesi halinde ürünlerin maliyetini hesaplamada kullanılabilinecek bir maliyet metodu sunmaktadır. Ambarlı santralında bir çift maksatlı tesise dönüştürme çalışması yapıldığında elektrik birim maliyeti yaklaşık %10 artmaktadır. Su birim maliyeti ise anlamlı olarak 1,2- 1,8 $/m3 aralığında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Water is a need for every living being. Desalination of seawater is a commonly used method by countries which can afford the costs and where fresh water is scarce. Over 13,300,000 cubicmeters of water per day is produced all over the world and MSF process is used among %67 of established plants. In this research, actual desalination processes and especially MSF, MED, and RO processes which are commercially available are studied. This research works on the the coupling of a MSF desalination unit with an actual steam power plant in Turkey and determining the power and water costs. 3 steam turbines of Ambarlı power plant are used for research, and a MSF desalination unit is coupled with each of them. Several methods are introduced to calculate the unit costs of the products, and differences in the results obtained according to these methods are discussed. Additionally this research presents a method of calculating costs of products when, a single power plant is converted to a dual purpose facility by using a MSF desalter. If Ambarlı power plant is converted into a dual purpose facility, power unit cost is increased by %10, and water unit cost is significantly in the 1,2- 1,8 $ / m3 interval.