Piyasadan temin edilen benzinlerin özellik ayrıcalıkları ve egzoz emisyon seviyelerinin seyri
The Properties of gasoline taken from different petrol stations and their exhaust emissions
  1. Tez No: 128641
  2. Yazar: ALP TEKİN ERGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YAVAŞLIOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol, benzin, spesifıkasyon, özellik, emisyon, Petrol, gasoline, specification, property, emission
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Ülkemizde piyasadan temin edilen benzinlerin özelliklerinin dağıtıcı firmalar bazında farklılık gösterip göstermediği sıkça tartışılan bir konudur. Bu tartışmadan yola çıkarak piyasadan temin edilen benzinlerin özelliklerinde faklılık olup olmadığı, eğer varsa bu farklılıkların egzoz emisyonları üzerine etkisinin ne yönde gerçekleşeceği bu tezin temel amacıdır. Bu tez çalışmasının ilk kısmında petrolün yapısı ve petrolden elde edilen ürünler verilmektedir. Çalışmanın bir sonraki bölümünde ham petrolden benzin üretim aşamalarına, benzin spesifik değerlerine ve benzine katılabilecek katkı maddelerine yer verilmiştir. Yıllar bazında egzoz emisyon seviyeleri ve standartlardaki değişim tezin dördüncü bölümünün temelini oluşturmaktadır. Yakıt arzında bulunan 3 firmaya ait 3 farklı istasyondan temin edilen 9 benzin numunesi için yapılan özellik analizleri beşinci, analiz sonuçları da altıncı bölümde verilmektedir. Elde edilen değerler Avrupa ve Ulusal normlar ile karşılaştırılarak değerlerdeki sapmalar belirtilmiştir. Bir sonraki bölümde ise bu benzinler için yapılan egzoz emisyon testi ekipmanlarına, testlerin yapılmasına ve elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Sonuç olarak; alınan 9 numunenin uçuculuk, yoğunluk reid buhar basıncı, benzen ve kükürt miktarında farklılıklar gözlendi. Daha önce yapılan çalışmalarda dikkate alınarak yapılan incelemede kükürt miktarı fazla, uçuculuğu ve reid buhar basıncı düşük olan yakıtlarda tüm emisyon değerlerinde artış gözlendi. Bununla birlikte ele alınan diğer numuneler için egzoz emisyon seviyelerinin çok farklılık göstermemesi ülkemizde üretilen benzinlerin temelde çok farklı olmadığını göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our country, differences at the properties of gasoline that are taken from the different petrol stations are intensively discussed subjects. By taking this as a starting point, the main target of this project is, if there is some differences in the properties of the gasoline taken from the petrol stations how will these differences effect the exhaust emissions. In the first chapter of this thesis; the structure of the gasoline and the products produced from the petrol are explained. In the next chapter of the study, petrol-producing steps from the raw petrol, petrol specific values and additives that can be added to the gasoline are explained. Annual exhaust emission levels and the changes in the standards are forming the foundation of the fourth chapter. Property analyses, for the nine-petrol sample taken from the three different petrol stations that belong to three different firms are explained in the fifth chapter and the analysis results are given in the sixth chapter. Obtained values are compared with European and National norms and the differences in the values are mentioned. In the next chapter required exhaust emission test equipments, how the tests were done and outputs are explained. As a result; differences are observed on volatility, density, Reid vapor pressure, benzene and sulphure. By taking into consideration the preceding studies in the investigation, in the fuels that have high sulphure content, low volatility and Reid vapor pressure, increase in the emission values were observed. Nevertheless it is important that for the other samples, not observing much difference in the emission levels shows the gasoline that are produced in our country do not have much differences in the base.