Betonarme yapıların depremde hasar görme nedenleri ve çözüm önerileri
The Cause of damage about the reinforced concrete constructions in earthquake and solution
- Tez No: 128653
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süneklik, eğilme modu, kapasite tasarımı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Deprem sırasında yapı temeline ulaşan enerjinin, sınırlı bir kısmının yapıya geçmesine izin veren düzenekler ile ilgili teorik çalışmalar eskidir. Buna rağmen uygulama ile ilgili teknikler halen gelişme aşamasındadır. Yapıların deprem yalıtımı olarak bilinen bu uygulamaların, ülkemizde yaygın olarak kullanımı yakın gelecekte beklenmemektedir. Deprem enerjisi yapıya iletildikten sonra, yapının aldığı bu enerjinin taşıyıcı sistem elemanları tarafından başarı ile tüketilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, betonerme binaların deprem davranışı ile ilgili, günümüze kadar yapılan çok sayıda teorik ve deneysel çalışmalar ve deprem geçirmiş yapılar üzerinde yapılan gözlemlerden yararlanılmıştır. Betonarme yapıların depremde hasar görme nedenleri araştırılmış ; en temel nedenin süneklik düzeyi yüksek yapı tasarım kurallarına uyulmaması olduğu sonucuna varılmıştır. Şiddetli bir depremde taşıyıcı sistem elemanları elastik dayanım sınırları üzerinde zorlanarak hasar görebilirler. Bu durumda yapılacak olan, artan yükler altında hasarın kontrollü biçimde dağılmasını sağlamaktır. Yapıdaki elemanların belirli hiyerarşik bir sıra içinde ve en fazla süneklik göstereceği eğilme modunda kapasitelerine ulaşması istenir. Bu durum ancak kapasite tasarım yöntemi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although the studies about the mechanism which lets a limited part of the energy reached to the base, to cross the construction is old, the practicing technics are still in developing phase. These applications which are known as the earthquake isolation of constructions are not being expected to be used in the near future. The energy transmitted by the earthquake to the constructions must be consumed ( absorbed ) by the conveyer system components. In this study, the theoretical and experimental studies made up to now and observations on the buildings experienced earthquake are evaluated and used about the sismic behaviour of reinforced concrete building. The cause of the damage of reinforced concrete structures has been searched, and basicly it has seen that the most important fault is not obeying to the rules of designing high ductile structures. In a devastate earthquake, the conveyer system can be damaged by the force which is over then it's elastic limit. In this situation, the damage under increased loads must be distrubuted undercontrol. It is wished the elements of conveyor system in an hierarchic row to rearch the most ductile capacity of their own in inclination. This situation is possible just by cupacity desining method. Key Words : ductility, inclination mode, capacity designing.