Sanayi ve liman kentlerinin yenilenmesi, Haliç kıyı bölgesi ve Haliç tersaneleri için kentsel dönüşüm senaryosu
Renovation of industrial and port cities, an urban renovation scenario for the Haliç coast district and Haliç docks
- Tez No: 128654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: çok işlevlilik, yenileme, tersaneler, liman, sanayi yerleşkeleri, renovation, industrial districts, docks, ports, multi functional
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Geçtiğimiz yüzyılın özellikle son çeyreği itibariyle bir çok gelişmiş ülke, sanayi, tarih ve kültür bakımından önde gelen, zengin büyük kentlerini, değişen sosyokültürel, teknolojik ve ekonomik şartların dünyasındaki kentsel rekabete sokabilmek amacıyla yeniden tasarladılar; böylece bir çok sanayi kenti, iletişim ve finans kentine, birer dinamik, çok katmanlı kullanıcılı, çok işlevli dünya merkezine, yeni çok uluslu davetkar imajlara dönüştü, bu yönüyle ülkelerine yeni gelir kaynaklan sağladı. Bu dinamik, çok işlevli, sosyal ve fiziksel değişim; bir çok gelişmiş ülke kentinde, kentin merkezine yerleşmiş ve yeni üretim ve ticaret ortamında işlevini yitirmiş, kentin gelişimini engelleyen limanlar ve sanayi tesislerinden başlatıldı. Gelecek yüzyılın kentlerin yüzyılı olacağı görüldüğünde, İstanbul'un da geçireceği her türlü kentsel alt ve üstyapısal değişikliklerle bu yanşa katılabileceği ve ancak bu şekilde var olabileceği apaçık ortadadır. Kent içinde bulunduğu konum, barındırdığı coğrafi özellikler, tarihi ve ideolojik mekanlar, anıtsal değeri yüksek özel ve kamusal yapı stoğu ve sahip olduğu, acilen sıkı bir kentsel alt ve üst yapı dönüşüm müdahalesi bekleyen endüstriyel tesisleri ve tersaneleri ile Haliç Bölgesi, İstanbul' un kentsel dönüşümünün merkezinde durmaktadır. Çeşitli nedenlerle işlevsiz bırakılmış Haliç Tersaneleri, geçirecekleri çok yönlü, işlevli, sosyal ve fiziksel kentsel dönüşüm ile hem kendi başına kentli için yaşanabilir yeni sosyal ve özel mekanlardan biri olmaya, hem de Haliç Bölgesi' nin yeni bir kentsel konum ve iddia edinmesinde başrolü oynamaya aday olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aspecially in the last quarter of the century we passed, most of the high developed countries had to envisage their cities of historical, cultural and industrial richness, from the beginning, inorder to let them take part in the big competition of the new teqnological, economical, social and cultural conditions world's cities. On this way, so many industrial cities had turned in to te cities of communication and finance, they had been the dinamic, multifunctional, international new world centers, new images and the new financial sources for their countries. This multifunctional, physicall, and socialogical city planning changes had beginned right with the old industrial institutions, ports and docks, which had been out of order, out of the game,because they were preventing the city development with their daily attitude. If it can be provide, that the coming century is the“cities century ”, then it is the clear fact, that Istanbul should take part in this competition, after some infrastructural changes of the whole city. From this point, the Haliç district with its georaphical, historical, ideological and cultural characteristics and its monumental public buildings, docks, industrial buildings and its infrastructural city problems, is laying in the center of this change. It seems to be also clear, that the Haliç Docks, which do almost not work anymore, after he multifunctional, social and phsical change, can be the nominee of being the new public space for the İstanbul citizens and also can play the leading role on Haliç District's new urban location and insistence.