Mikrodenetleyicili ev otomasyonu ve güvenlik sistemi
Microcontroller based home automation and security system
- Tez No: 128652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HERMAN SEDEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ev Otomasyonu, kontrol, 68HC908GP32, Home automation, control, 68HC908GP32
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Endüstride, otomasyon sistemleri yüzyılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Bu sistemlerin evlerde kullanımı ise, ancak üretim teknolojisindeki gelişmeler sayesinde gerçekleşebilmiştir. Yapılan pazar araştırmaları sonucunda, evlerin büyük bir çoğunluğunda, ev otomasyonu sistemlerine gereksinim duyulduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, sistem maliyetlerinin düşürülmesi, evlerde bu tür sistemlerin kullanılmasının yaygınlaşması açısından, büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada; giriş verilerini (saat, sıcaklık, ışık şiddeti, vb. analog ve dijital veriler) değerlendiren ve bu değerlendirme sonucunda elektrikli ev aletlerini kısmi veya tam güçte çalıştıran veya durduran mikrodenetleyici temelli, düşük maliyetli bir sistem gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sunumunda, tasarlanan sistemin donanım ve yazılımının çalışma prensibi anlatılmış, sistemin kullanım alanları ve faydalarından söz edilmiştir. Sistemin devre şemaları, makine dili programının kaynak kodu ve akış diyagramları da verilmiştir. Sistemde kullanılan tümleşik devreler, hem maliyet hem de güç tüketiminin az olması amacıyla, oldukça az sayıda tutulmuştur. Sistem, şu anda tek başına çalışmak için tasarlanmış olmasına rağmen, ileride cihazların kendi aralarında ve/veya bir kişisel bilgisayar ile haberleşebilecek şekilde geliştirilebilmesi için bazı sistem kaynakları saklanmıştır. Sistemin 16 girişi ve 16 çıkışı vardır. Girişlerin 8'i hem analog, hem de dijital olarak kullanılabilir. Diğer 8 giriş ise sadece dijitaldir. Cihaz, girişlerine bağlanan algılayıcılardan (sensörlerden) bilgi alır ve kullanıcının belirlediği durumlara göre, girişler bağlı olarak, çıkışları kontrol eder. Örneğin; kullanıcı belli bir saatte evin dış aydınlatmasının açılmasını istemekte ise; cihazı, üzerindeki tuşları kullanarak bu durum için programlayabilir. Hatta istemesi durumunda, dış aydınlatmanın hem saat, hem de dışarıdaki aydınlığa bağlı olarak ve istediği güçte çalışmasını da kontrol edebilir. Bu çalışma, BEKO Elektronik A.Ş.'nin 2001 yılında düzenlediği, Dijital Teknoloji Proje Yarışmasında üçüncülük ödülü almıştır. Bu yarışmada, birinciliğe layık bir proje bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Industrial automation systems have been used for over a century. The usage of these systems at home has been realized by the improvement of the production technologies. According to the result of market researches; most of the houses need home automation. For this reason, to make this kind of systems common, among the houses, it is getting more important to lower the system coast. This application describes a low cost home-automation system, which is based on a microcontroller. In this study, the working principles of the hardware and the software are explained and the possible usage of the system is presented. The schematic diagram, machine code source and flowchart of the system are also given. Relatively, less electronic elements are used in the design to minimize the cost and the power consumption of the system. Although this system is designed as a stand-alone system, some system resources are reserved for further improvements like communication with other devices and/or PC. System has 16 inputs and 16 outputs. The 8 of the inputs can be used as analog or digital while the others can only be used as digital inputs. Device controls the outputs according to the user settings by evaluating time and the input data (temperature, light, humidity, logic switch, door pass sensor, etc.), that is acquired from sensors and external devices. For example; user can set the device to turn the outdoor lights on at a certain time by using the keypad of the device. The device can also be set to control the outdoor lights to work at a desired power depending on time and outdoor illumination level. This study has been awarded with the 3rd prize in the Digital Technology Project Contest, which is organized by BEKO Elektronik A.Ş in 2001. No project has been found to be eligible for the first prize, in this contest.