Aritmetiğin temel teoremi ve tarihsel gelişimi
- Tez No: 128660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL AĞARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Euclid, al-Farisî, Euler, Gauss, ATT. VI 1, Euclid, al-Farisi, Euler, Gauss, FTA Vlll
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET Bu çalışmada, doğal sayılar için tek türlü çarpanlara ayrılma özelliği hakkında Euclid' ten Gauss' a kadar olan bir dönemdeki başlıca çalışmalar incelenmiştir. Aritmetiğin Temel Teoreminin bir geniş kapsamlı araştırması verilmiştir. Bu araştırmada Euclid, al-Fânsî, Prestet, Euler, Legendre ve Gauss gibi matematilçilerin çalışmalarından bahsedilmiştir. Aritmetiğin Temel Teoreminin farklı ispatlan incelenmiş ve sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work we investigate main studies of the unique factorization property for natural numbers during the period from Euclid to Gauss. We give a comprehensive survey of the Fundamental Theorem of Arithmetic. In this survey, we can mention Euclid, al-Fârisî, Prestet, Euler, Legendre, and Gauss. We study different proofs of the Fundamental Teorem of Arithmetic and classify them.