Mesogenik salisilaldimin bileşikleri ve onların Cu(II) komplekslerinin sentezi
Synthesis of the salicylaldimine compounds and their Cu(II) complexes
  1. Tez No: 128666
  2. Yazar: FATMA YEŞİM ÇAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA UZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Cu(H) kompleksi, Sıvı Kristal, Metallomezogen
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Organik kimyada kondenzasyon reaksiyonları büyük önem taşımaktadır. Kondenzasyon reaksiyonlarından elde edilen ürünlerden biri de iminlerdir. İminler ilk kez Schiff tarafindan 1864 yılında bulunmuştur. Bu nedenle iminlerin diğer adı da Schiff bazlarıdır. Schiff bazları birçok ürünün oluşmasında rol oynayan önemli bileşiklerdir. Kolay elde edilmeleri ve kompleks oluşturmaları bakımından bilim adamları tarafından oldukça sıklıkla kullanılmaktadırlar. Sıvı kristaller ilk kez 1888 yılında Avusturya' lı botanikçi olan Friedrich Reintzer tarafindan bulunmuştur. Schiff bazlarının metal komplaksleri 19. Yüzyıldan beri bilinmektedir. Özellikle salisilaldimin türevleri koordinasyon kimyasında önemli bir rol oynamaktadır. İminler pek çok farklı metal ile kompleksler yapabilir ve bunların salisilaldimin türevleri sıvı kristal özellikleri gösterdiği yayınlanmıştır. Metal içeren sıvı kristaller Metallomezogenler olarak adlandırılırlar ve metallerin koordinasyon kimyası ile sıvı kristalin alışılmamış özelliklerini birleştirirler. Örneğin; renk, yeni geometrik yapılar ve metalin büyük, polarize olabilir elektron yoğunluğu sayesinde sıvı kristalin manyetik alanda düzenlenebildiği çeşitli yapılar elde edilebilir. Salisilaldimin metallomezogenleri yapılarındaki ligandların yer değiştirmesiyle de farklı sıvı kristal özellikler kazanabilmektedir. Bu çalışmada organik ligand olarak değişik alkil çevresine sahip imin bileşikleri sentezlenmiş ve bunların Cu(II) kompleksleri de oluşturulmuştur. Bu bileşiklerin gösterdiği değişik sıvı kristal (LC) özellikleri incelenmiştir. Sıvı kristal yapısının aydınlatılabilmesi için politermik polarizasyon mikroskobu kullanılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin yapılarının aydınlatılması için karşılaştırmalı UV, İR, 'H-NMR, I3C- NMR ve MS spekroskopİk yöntemlerinden yararlanılmıştır. Günümüzde sıvı kristaller sadece üzerlerinde deney yapılan maddeler değil; ayrıca yoğun sıklıkla kullanılan maddelerdir. Sıvı kristal displaylerin gelişmesi üzerine tüm dünyada yoğun çaba harcanmaktadır. LC Displaylerin en sıklıkla kullanıldıkları alanlar, dijital kol saatleri, ısıl termometreleri, diz üstü bilgisayarları ve otomotiv sektörlerini örnek verebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Condensatin reactions are an important reaction type of organic chemistry. Imines are obtained by condensation reactions. Imines were first synthesized by Schiff in 1864 and are termed Schiff bases. These compounds which are easily obtained are rather used in production of metal complexes. Liquid crystals were first recognized by Friedrich Reintzer in 1888. This substances combine the structural order of solids and the fluidity of liquids. The metal complexes of Schiff bases are known since 19. century. Especially, the salicylaldimine derivatives play an important role in coordination chemistry. The imines can form complexes with different metals, and of these some salycilaldimine derivatives are published to have liquid crystailine properties. Metal containing liquid crystals are termed Metallomesogens and combine the coordination chemistry of metals with the unusual properties of LC's. Color variations, new geometric structures and new magnetic properties can be found in the designed molecules. The salicylaldimine metallomesogens can show different LC properties due to differences in the structures of the ligands. This study is on the synthesis of various salicylaldimine ligands and their Cu(II) complexes, and also the determination of their LC properties. The synthesized compounds were characterized by various spectroscopic methods e.g. UV, IR, »H- NMR,,3C- NMR and Mass. At the present time, LC's are not just compounds synthesized for research, but are substances which find extesive industrial application. Key words : Schiff base, Cu(II) complexes, Lisquid crystals, Metallomesogens. VI