Gemi formunun B-spline ile modellenmesi
Expressing of ship hull form using B-spline methods
- Tez No: 128680
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gemi formlarının tasarımı, Endaze, matematiksel modelleme vııı, Ship hull form design, lines plan, mathematically modeling ship hull form IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Büyük yatırımlar yapılarak imal edilen gemi projelerinin en az masrafla yapılabilmesi için gemi tasarımı ve hesaplamaları işi en kısa sürede en hassas şekilde yapılmak zorundadır. Bunun gerçekleştirilmesi kuşkusuz bilgisayar veya bilgisayar programlarıyla sağlanır. Eğri çizim metotlarını temel alan CAGD programlarıyla gemi tekne formlarının tasarımı hassas ve kısa sürede yapılabilir. Bu çalışmada da bu matematiksel modellerin incelenmesi ve bu doğrultuda bir CAGD yazılımı oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada; gemi tekne formunun matematiksel olarak ifade edilme yöntemleri incelenmiş ve Bspline yöntemiyle gemi tekne formu modellenmesi uygulama çalışması yapılmıştır. Uygulama çalışması için Java programlama dilinde bir program yazılmıştır. Bu program verilen ofset noktalarına göre endaze planı oluşturmakta ve ofset noktalarında değişiklik yapılabilmesine olanak vererek tasarım işinin hızlı yapılmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Requiring huge investment to construct ships, it is essential making initial design of ships and relative computing within shortest time and at minimum expense providing precise knowledge. This can be accomplished by using computer and computer programs. Ship hull form design can be precisely drawn in shortest time with CAGD programs and curve drawing methods. It was aimed in this study to examine mathematical methods and to program a CAGD software. In this work, it is examined that expressing of ship hull form mathematically and using B- spline methods, modeling ship hull form application is done. Application has been developed on Java programming language. This application compiles lines plan of ship hull form using given offset points by user and accomplishes fast design by providing of changing offsets through user interaction.