Kent mekanı ve görsel bilgi
Urban space and visual information
  1. Tez No: 128681
  2. Yazar: ÖZLEM BÜTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ABALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel algı, görsel iletişim, kent, çevre imajı, yüzeyler, medya yüzeyler, Visual perception, visual communication, the city, environmental image, surfaces, media surfaces. XI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Kent mekanını oluşturan öğelerden biri olan yüzeyler kişilere çeşitli bilgiler iletirler. Bunlar bir yapı yüzeyi olabildiği gibi gökyüzü, su ve yer yüzeyi, istinat duvarı vb. yüzeyler de olabilmektedir. Farklı bilgiler sunan bu yüzeyler, yaşanılan çevreye/kültüre bağlı olarak gelişerek o kentin imgesini belirlemektedir. Bilgi veren yüzeyler her zaman varolmuştur. Görsel bilginin yüzeylerde yer alması; kişilerin bilgiye ulaşma, duygularını ifade etme vb. istekleri sayesinde gelişmiştir. Geçmişte toplumlarda algı biçimi ve mevcut teknolojilerin farkı nedeniyle, yüzeylerde yer alan mesajlar daha durağan ama daha uzun ömürlü olarak tasarlanmıştır. Teknolojik gelişmeler, hız/hareket kavramlarının farklı boyutlara ulaşması, kişilerin algı biçiminin değişmesi, bilgiye daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşma isteğinin artması vb. gelişmeler sonucunda yaşam tarzları ve beklentiler değişmiş, hayat daha hızlı yaşanmaya başlanmıştır. Bütün bu gelişmeler yüzeylerin de değişmesine sebep olmuştur. Hayatın hızlı yaşanıp herşeyin hızla değişmesine, yüzeylerde, iletilen mesajların kısa ömürlü olması şeklinde katılmıştır. Bütün bu farklara rağmen, yüzeylerle verilen mesajların anlattıkları konular değişmemiştir. Çalışmada mesajların anlattıkları konular“Bilgi vermek için Tasarlanmamış Yüzeyler”ve“Bilgi vermek için Tasarlanmış Yüzeyler”olarak iki ana başlık altında toplanmıştır. Bilgi iletmek amacıyla tasarlanmamış olan yüzeyler, tasarımcının isteği dışında gerçekleşen gelişmelere de imkan tanımaktadır. Bu gelişmeler, yüzeylerde yer alan reklam uygulamaları veya ticari kaygı taşımayan“kendiliğinden”gelişmeler şeklinde olabilmektedir. Bir kent mekanı yoğun olarak bu tür yüzeylerden oluşuyorsa, o kent, kişilerin ondan beklediği canlılığı, çekiciliği sağlayamaz. Günümüzde bu tür yüzeylerle aktarılmak istenen mesajlar, tasarım aşamasında ele alınmaya başlanmıştır. Böylece, tasarım ürünü olan bu mesajlar, kentte yaşayan insanlara yüzeyler aracılığıyla iletilmektedir. Bu yeni yüzeyler, diğer deyişle medya yüzeyler, günümüzün kentinin her zaman yenilenen, değişen, sürpriz dolu imgesidir. Yüzeylerin bir iletişim alanı olarak fark edilip tasarlanması, yeni yaşam biçimlerini ve yeni olanakları da beraberinde getirmektedir. Bu yeni anlayışın İstanbul kentinde uygulanıp uygulanmadığı, farklı nitelikteki bölgelerinde bir alan çalışması ile araştırılmış ve yukarıdaki teorik çerçeveye uygun olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Surfaces, as one of the elements constituting urban space, convey people various information. These could be building surfaces as well as the sky, the surface of water and earth, retaining walls, etc. These surfaces which convey different information develop to constitute the image of a specific city according to the specific environment/culture. Informative surfaces have always existed. The existence of visual information on surfaces has developed according to people's need to reach information, express their feelings, etc. In the past, as the forms of perception and the technologies at hand were different in societies, the messages on surfaces were designed to be less mobile, but longer lasting. As a result of technological developments, the changing of the concepts of speed/motion and people's forms of perception, the increasing desire to reach information faster and more easily, lifestyles and expectations have changed, and lives are led much faster. All those developments have led to a change in the surfaces as well. The surfaces, by the shorthening of the conveyed messages have contributed to the fast and ever-changing contemporary life. In spite of all those differences, the subjects of the conveyed messages has not changed. In the present work, these subjects are classified under two main rubrics - as“Surfaces not designed to inform”(Not- Informative Surfaces) and“Surfaces designed to inform”(Informative Surfaces). Surfaces which are not designed to convey information also facilitate emergent developments, not intended by the designer. These developments might be commercial applications on surfaces or noncommercial“spontaneous”developments. If an urban space is mainly constituted by such kind of surfaces, that city would not provide the expected vitality or attraction. Today, the messages intended to be conveyed through surfaces have started to be considered in the preliminary design stages. In this way, the designed messages might be conveyed to people through (urban) surfaces. These new surfaces, namely media surfaces, are the everrenewing, everchanging, surprising image of our contemporary cities. The fact that the surfaces are noticed as areas of communication and that they are to be designed accordingly would bring new forms of life and new possibilities. Whether this new conception has found its areas of application in Istanbul is tested on its various regions with different characteristics and is evaluated with respect to the theoretical framework presented above.