Güç faktörünü düzeltme yöntemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
The Investigation and comparisons of power factor correction techniques
  1. Tez No: 128682
  2. Yazar: SAİT ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç faktörünün düzeltilmesi, ac-dc ve dc-dc dönüştürücüler. ıx, Power factor correction, ac-dc and dc-dc converters
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Güç faktörünün düzeltilmesi, son yıllarda güç elektroniği alanında yapılan akademik ve endüstriyel çalışmalarda geniş bir yer tutmaktadır. Güç elektroniği uygulamalarının elektrik şebekesini bozması ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılma isteği, güç faktörünün düzeltilmesi çalışmalarının temel nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, tek ve üç fazlı sistemlerde güç faktörünü düzeltme yöntemleri ile bu amaçla kullanılan temel devreler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca, bu yöntem ve devrelerin etraflı bir karşılaştırması sunulmuştur. Burada, pasif yöntemler ile tek ve iki katlı aktif yöntemler detaylı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last years, power factor correction has been widely taken place at academic and industrial studies in the power electronics field. The damages of power electronic applications to electric utility and the desire to use the energy efficiently are accepted as the basic reason in the studies of power factor correction. In this study, mono phase and three phase power factor correction methods and the basic circuits used for these are investigated. Furthermore, comparisons of these methods and circuits are presented. Passive methods, one-stage and two-stage active methods are examined in detail.