Dairesel kesitli kolonların kuşatma ve pekleşme etkilerinin göz önüne alınarak boyutlandırılması ve limit tasarımı
Dimensioning and limit design of circular section columns concerning the confining and hardening effects
  1. Tez No: 128686
  2. Yazar: AYHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA NOYAN ALACALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme kolonlar, dairesel kesit, kuşatma, pekleşme. xı, Reinforced concrete, circular section, confining, hardening. xn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Dairesel kesitli betonarme kolonların kuşatma ve pekleşme etkileri altındaki davranışlarının incelendiği bu çalışmada tasarım için iteratif bir yöntem önerilmiş ve bu amaçla bir bilgisayar programı oluşturulmuştur. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; yapısal tasarımın hedefi, çalışmanın konusu, amacı ve kapsamı belirtilerek konuyla ilgili daha önce yapılan araştırmalardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde tasarımda kullanılacak beton ve donatı çeliği malzeme davranış modelleri tanıtılmış, değişik yükleme tiplerindeki gerilme - birim deformasyon ilişkileri, kuşatılmış ve kuşatılmamış kesitler için incelenmiştir. Üçüncü bölümde bu davranış modelleri esas alınarak bileşik eğilme etkisindeki dairesel kesitli betonarme kolonların kuşatma ve pekleşme etkileri dikkate alınarak boyutlandırılması ve akma limitine göre çözümlenmesine ilişkin algoritmalar oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde, önerilen algoritmalar yardımıyla konuya ilişkin sayısal uygulamalar irdelenmiş, beşinci bölümde sonuç ve önerilerde bulunulmuştur. Ekler bölümünde ise hesapları kolaylaştırmak amacıyla Microsoft Visual Basic 6.0 programlama dili kullanılarak oluşturulan bir bilgisayar programı (disket olarak), kullanım kılavuzu, akış diyagramı ve program metni sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study concerning the analysis of the behavior of reinforced concrete circular columns under confining and hardening effects, an iterative method for design is recommended and for this aim, a computer programme has been developed. The study consists of five chapters. In the introductory chapter; there are descriptions about the aim of structural design, subject, aim and the content of the study and studies related with this subject have also been mentioned. In the second chapter; the behavior models of concrete and steel materials which will be used for design have been introduced and stress - strain relationships under effects of different loading types have been analized for confined and non - confined sections. In the third chapter; algorithms abot the design and the yielding limit analysis of the columns under the effect of compound forces considering the confining and hardening effects are constituted by using these behaviour models. In the fourth chapter, with the help of suggested algorithms numeric examples are discussed and in the fifth chapter there are the results obtained from the study and some further suggestions. In the appendix; a computer programme has been developed by using Microsoft Visual Basic 6.0 programming language (on diskette) to carry out the calculations. There are also the flowchart diagrams, a users guide of the programme and the programme text.