Planda düzensizlikler içeren yapısal sistemlerin analizinde kullanılan paket programların irdelenmesi
The Scrutinization of software packages which are used to analyze the structural systems that have irregularity in plan
- Tez No: 128685
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA ALACALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: mühendislik yazılımları, deprem yönetmeliği, planda düzensiz yapılar, statik ve dinamik analiz, iç kuvvetler, vııı, Engineering software, rules for structures in seismic regions, irregularity in plan, static and dynamic analysis, internal forces. IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Çalışmada, ülkemizde yaygın olarak kullanılmakta olan inşaat mühendisliği yazılımlarından Sta4Cad ve dünya çapında geçerliliği olan SAP2000 programları, planda düzensizlik içeren yapı sistemlerinin analizinde kullanılmış ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir. Böyle bir çalışma yapılmasının önemli nedenlerinden biri mühendislik diploması olmadığı halde bu programı kullanarak statik ve betonarme projeler yapan kişiler olması ve yapılan bu projelerin ciddi denetim ve kontrollerden geçmeden uygulanmasından doğan endişedir. Ayrıca bir çok mühendisin de“program böyle hesapladı”diyerek çoğu zaman tek doğru olarak bu hesap sonuçlarına itibar etmesidir. Bu çalışmada öncelikle yapı sistemlerinde düzensizlik durumlarına değinilmiştir. Deprem Yönetmeliği ve yabancı yönetmeliklerde düzensizliklerle ilgili koşullar ve alınması gereken önlemler özetlenmiştir. Yapı sistemlerinin analizinde kullanılan paket programlar bölümünde analizde kullanmış olduğumuz programlara değinilmiş ve bu programların yapılarda düzensizlikler bulunması halinde ne tür hesap ve kontroller yaptığı anlatılmıştır. Sistemlerin analizi ve sonuçların değerlendirilmesi bölümünde ise farklı tipte düzensiz yapı sistemlerinin tamamen aynı veriler dikkate alınarak statik ve dinamik analizi yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Hesaplarda elverişsiz yük kombinasyonlarına girilmeden sadece zati ağırlık, hareketli yükler ve deprem yükleri sonucu oluşan iç kuvvetler (kolonlarda normal kuvvet ve momentler) ayrı ayrı incelenmiştir. Ortaya çıkan değerlerin birbirine oldukça yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, Sta4Cad -one of the most popular Civil Engineering software in Türkiye- and SAP2000 are used to analyze irregular structural systems. And the results are scrutinized by comparison. The reason why such study has been done is that there exist some people preparing static and design projects by using the softwares mentioned above without having a degree. So, there is a great deal of anxiety since the projects are not controlled properly. Furthermore, many engineers considering and regarding the calculations of the programs as the only true has been another cause for this study. First of all, the irregularities in the structural systems are analyzed. Then, the conditions concerning the irregularities of the earthquake regulations are observed and the necessary precautions that should be taken are summarized. In chapter named“the software packages used in analysis of structural systems”, the software packages are described and what kind of calculations and controls are made in case of this programs finding an irregularity in the structures. In the chapter named as“the analysis of systems and evaluation of the results”different typed irregular structural systems are statically and dynamically analyzed by using same data and the results are evaluated. Without calculating inconvenient load combinations, only internal forces, dynamic loads, and earthquake loads caused by individual weight (normal forces and moments in coulumns) are analyzed separately. It is seen that the resulting values are quite close to each other.