Accropode ve core-loc dalgakıranların stabilitelerinin incelenmesi
The Stability of accropode ve core-loc breakwaters
  1. Tez No: 128687
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalgakıranlar, Accropode, Core-Loc, Kırılan dalga, Stabilite
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET Dalgakıranlar limanlan açık denizden gelen etkilere karşı korumak için inşa edilen deniz yapılandır. Bu yapılar yapılış tiplerine göre taş dolgu, monolitik, yüzen ve özel tipli olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Dalgakıranların koruyucu tabakalarında çok büyük ağırlıklı taş elemanların kullanılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan uygun olmadığında çoğu zaman beton elemanlar kullanılmaktadır. Bu elemanlardan en önemli ikisi Accropode ve Core-Loc'dur. Bu iki blok rasgele dizilmektedirler.Bu tezde bu dizilişe alternatif oluşturabilecek bir düzenli dizilişe de yer verilmektedir. Bu tezin amacı; yapı üzerinde Accropode ve Core-Loc dalgakıranların, her iki tip yerleştirme yöntemi için stabilitelerinin incelenmesidir. Hazırlanmış olan bu tez, Yıldız Teknik Üniversitesi Hidrolik ve Kıyı-Liman Laboratuarında bulunan düzenli dalga kanalında, 1.10, 1.20, 1.35, 1.50 vel.65 sn periyotlarında, farklı dalga şartlan elde edebilmek için dalgakıran topuğundaki su derinliği, 0.15, 0.20 ve 0.25 m olan, yapı üzerinde kınlan dalga şartında, Accropode ve Core-Loc'un her iki yerleştirme yöntemi için gerçekleştirilen deneyleri ve sonuçlarım kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Breakwaters are structures built to protect the harbors against wave action coming from offshore. These structures are classified roubble mound, monolithic, floating and other types. Due to difficulty in economically obtaining large size armour rocks and due to their environmental impacts, concrete armour units are used as breakwater armor unit. Tetrapod is one of the most preferred concrete armor units. Most important ones of these are Accropode and Core-Loc. These two armour structures we placed in a random way. In the tests an other way of placing called regular placing used in case of being an alternative way for the random placing. The aim of this thesis is to investigate the stabilities of the two methods under regular breaking and nonbreaking wave conditions. The test were performed in the regular wave channel in the Yildiz Technical University Hydraulic and Coastal-Harbor Laboratory. The periods were 1.10, 1.20, 1.35, 1.50, 1.65 s. and in order to obtain different breaking wave heights, the depth were changed as 0.15, 0.20, 0.25 m. at toe of the breakwater. The thesis contains the stability tests and their results. Kevwords:Breakwaters, Accropode, Core-Loc, Breaking wave, Stability XI