Polikaprolakton ve polikaprolakton/poli(P-kloro stiren) karışımının ters gaz kromatografisi ile incelenmesi
Studies on polycaprolactone and polycaprolactone/poly(P-chloro styrene) blends by inverse gas chromatography
- Tez No: 128691
 - Danışmanlar: PROF. DR. FERDANE YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Ters gaz kromatografi tekniği, polimer-çözücü etkileşim parametresi, alıkonma diyagramı, çözünürlük parametresi, inverse gas chromatography technique, polymer-solvent interaction parameter, the retention diagram, solubility parameter
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Pentan, hekzan, heptan, oktan, nonan ve dekan gibi n-alkanlar ve metil asetat, etil asetat, n- propil asetat, izopropil asetat, n-butil asetat, izobutil asetat, tert-butil asetat, izoamil asetat gibi alifatik esterlerin polikaprolaktonda ve polikaprolakton/poli(p-klorostiren) karışımında alıkonma davranıştan ters gaz kromatografi tekniği ile incelendi. Polimer-çözücü sistemi için alıkonma diyagramları elde edildi. Çözücülerin sonsuz seyreltiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayısı, Qı°°, Flory-Huggins polimer-çözücü etkileşim parametresi, x,i2°°, etkin değişim enerji parametresi, X12 kısmi molar karışma entalpisi, AH ı°°, kısmi molar sorpsiyon entalpisi, A H^sorp bulundu. Alıkonma diyagramından, saf polikaprolaktonun kristal yüzdesi ve erime noktası tayin edildi. Flory-Huggins ve Hildebrand-Scatchard teorileri yardımıyla polikaprolaktonun çözünürlük parametresi, 82 tayin edildi. Polimerin çözünürlük parametresinin sıcaklıkla doğrusal olarak azaldığı teklif edildi. Polikaprolakton/poli(p-klorostiren) (50/50) karışımının alıkonma diyagramından polikaprolaktonun ergime sıcaklığının yaklaşık dokuz derece düştüğü, poli(p-kolorostiren)'in camsı geçiş sıcaklığının karışımda değişmediği ve karışabilir polimer karışımına ait diğer bir ikinci mertebeden geçişin 80 °C'de ortaya çıktığı gözlendi. Karışımın kısmen karışabilir olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Retention behavior of n-alkanes such as pentane, hexane, heptane, octane, nonane and decane and aliphatic esters such as methyl acetate, ethyl acetate, n-propyl acetate, isobutyl acetate, n- butyl acetate, isobutyl acetate, tert-butyl acetate and isoamylacetate on polycaprolactone and polycaprolactone/poly(p-chlorostyrene) mixture were studied by inverse gas chromatography technique. Retention diagrams were obtained for the studied polymer-solvent systems. The weight fraction activity coefficient of the solvents at infinite dilution, Qi°°, Flory-Huggins polymer-solvent interaction parameter, xi2°°5 exchange energy parameter, X12, partial molar heat of mixing, A H i°°, partial molar heat of sorption, A H,, sorp were obtained. From the retention diagram, percent crystallinity and melting point of pure polycaprolactone were determined. Solubility parameter, 82 of the polycaprolactone was determined by means of the Flory-Huggins and Hildebrand Scatchard theories. It was suggested that the solubility parameter of the polymer varies linearly with temparature. From the retention diagram of PCL/PPCS (50/50) mixture, it was observed that the melting temparature of polycaprolactone was decreased about nine degrees; the glass transition temparature of poly(p-chlorostyrene) did not vary in the mixture and another second order transition related to miscible polymer blend appeared at 80 °C. It was concluded that the mixture is partially miscible.