Sultanahmet Meydanı'nın kronolojik ve mekansal oluşum süreci üzerine bir araştırma
A Research on the chronological and structural process of Sultanahmet Square
- Tez No: 128693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hippodrom, At Meydanı, Sultanahmet Square, Square, Obelisk. Vll
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Dünya üzerinde önemli bir coğrafi konumda bulunan İstanbul ve bu kentin tarih öncesinden günümüze kadar olan zamanda geçirdiği değişim süreci incelenmiştir. Yapılacak çalışmanın ana unsuru olan meydan kavramı, oluşum unsurları ile incelenmiş, meydan tipolojisi oluşturulmuştur. Batı ve doğu kültürlerinde meydan kavramları incelenerek karşılaştırılmış, günümüz meydan anlayışı ile sonuçlandırılmıştır. Esas inceleme bölgesi olarak, Roma-Bizans Dönemi'nden itibaren şehrin merkezi odak noktası konumunda bulunan ve sırasıyla; Hippodrom, Atmeydam ve günümüzde de Sultanahmet Meydanı olarak adlandırılan, yaklaşık 1700 yıllık geçmişe sahip tarihi bölge seçilmiştir. Oluşum süreci üzerinde çalışılan Sultanahmet Meydanı'nm Roma-Bizans, Osmanlı imparatorluğu ve Cumhuriyet Dönemi' ndeki durumu incelenmiştir. Bu dönemler içinde meydanı tanımlayan anıtlar gruplandınlarak mimari özellikleri ve meydan oluşumuna katkıları ortaya konulmuştur. Roma-Bizans ve Osmanlı Dönemleri'ne ait restitüsyon denemeleri yapılmıştır. Günümüz durumu ise yapılan analitik rölöve çalışmaları ile saptanmıştır. Tarihsel süreç içerisinde meydanın hangi prensipler, yaklaşımlar doğrultusunda oluştuğu tespit edilmiştir. Günümüzde ağırlıklı olarak bir turizm bölgesi halini alan Sultanahmet Meydanı, yanlış planlamalar sonucu bölgeye çekilen iş hacmi ve trafik yükünün olumsuz baskısı altmda kalmıştır. Tarihsel, kültürel, turistik niteliği bölgenin tamamına yönelik bütüncül bir planlama gereğini ortaya koymaktadır. Sürdürülebilir bir koruma sağlanabilmesi için gerekli planlama yaklaşımı, yapısal, yönetsel, sosyal ve teknik boyutlarda sunulmuştur. Anahtar kelimeler : Hippodrom, At Meydanı, Sultanahmet Meydanı, Meydan, Obelisk. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The development of the city of Istanbul - which has an important geographical position on earth - from the prehistoric period till nowadays are researched. The square concept which is the main theme of this research is examined with its elements of process and the typological study on squares is made The square concept in the east and west cultures is researched comparatively and concluded with the contemporary square understanding. The downtown of the city till Roman-Byzantine times and which is called in order; Hippodrom, Atmeydani and Sultanahmet Square today that has a history about 1700 years is selected as the main research area. The process of Sultanahmet square in Roman-Byzantine times, Ottoman Empire and during the republic is researched. The monuments of the site are classified, their architectural properties are explained and their aids to the process of the square is researched. The restitutions of Roman-Byzantine and Ottoman times are made. The existing structures is researched by the analytical measured drawings. The principles and approaches during this time is proved. Sultanahmet Square, the touristic area of today is under the pressure of incorrect designs, the trade that is pulled to the area and the traffic. The cultural, touristical and historical character of the area needs an complete designing. For the sustainable conservation, the planning approach containing social, technical and legislation dimensions are presented.