Polistirenin elektriksel özellikleri
Electrical properties of polystyrene
- Tez No: 128697
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÇINGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polistiren, elektriksel özellikler, sıcaklığa bağlılık, Schottky mekanizma, Poole-Frenkel mekanizma, Polystyrene, electrical properties, temperatures dependence, Schottky mechanism, Poole-Frenkel mechanism. XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Bu tezde, A1-PS-A1 numunesi, polistiren (PS) ile sandviç yapısında hazırlanmıştır ve polistire- nin elektriksel özelliği incelenmiştir. Akım-zaman ölçümleri yapılmıştır.360s.' den sonra akım sabitlenmiştir. Bütün akım-gerilim ölçümleri bu süreden sonra alınmıştır. Bu ölçümler -20V ile +20V gerilim aralığında ve 293K-413K sıcaklık aralığında yapılmıştır. Elektrik akımının sıcaklığa bağlılığı 293K-413K sıcaklık aralığında ölçülmüştür. 313K-363K sıcaklık aralığında PS' nin kapasitansı ölçülmüştür. 313K-363K sıcaklık aralığındaki kapasitans değerleri kullanılarak dielektrik sabitinin gerçel değeri e* hesaplanmıştır. 293 ve 41 3K aralığındaki log J& E1/2 grafiklerinin eğinlinden Pdeney değerleri hesaplanmıştır. Schottky ve Poole-Frenkel katsayıları Psch ve Ppf hesaplanmıştır. I-V karakteristikleri, I-T karakteristikleri ile karşılaştırılmıştır. Pdeney; Psch ve pPF ile karşılaştırılmıştır. Bunun sonucunda, A1-PS-A1 numunesinin iletkenlik mekanizması belirlenmiştir. Bu mekanizma; yalıtkanda bulunan tuzaklanmış elektronların, uygulanan elektrik ve termik enerji vasıtasıyla iletkenlik bandına uyarılması olarak tanımlanan Schottky iletkenlik mekanizmasıdır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, A1-PS-A1 specimen was prepared as sandwiched structure with polystyrene(PS) and the electrical properties of A1-PS-A1 were examined. The measurements of current-time was made. The stationary state was reached after about 360s. All present current-Voltage measurements were started after this time. They were made in the voltage interval from -20V to +20V and in the temperature range of 293K-413K. The temperature dependence of the electrical current was measured in the temperature range of 293K-413K. The capacitance of PS was measured in the temperature range of 313K-363K. The real part of dielectric constant e* was calculated by using capacitance values at different temperatures. pexp values were determined from a log J& E1 2 plot of the I-V characteristics between 293 and 41 3K. The Schottky and Poole-Frenkel coefficients pSch and PpF were calculated. The I-V characteristics were compared with I-T characteristics. pexp was compared with psCh and Ppf. As a result, the conductivity mechanism of A1-PS-A1 was determined. This mechanism is Schottky conductivity mechanism, which describes the electron transfer by a mechanism of field enhanced thermal excitation of trapped electrons into the conduction band of the solid.