Gemi etrafındaki akımın panel metodu kullanılarak incelenmesi
Investigation of flow characteristics around ship hulls by using the panel method
- Tez No: 128702
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Panel Metodu, Potensiyel akım, Gemi direnci, Serbest yüzey, Panel Method, Potential flow, Ship resistance, Free surface. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmada üç boyutlu cisimler etrafındaki potansiyel akım karakteristiklerinin bulunabilmesi için yüzey panel metodu kullanan bir yöntem incelenmiştir. Üç boyutlu cisimler veya bir gemi etrafındaki potansiyel akım Green teoreminden yararlanılarak yüzey üzerine dağıtılmış kelvin kaynaklan ile gösterilmekte ve bu kaynakların şiddetleri gemi yüzeyi sınır koşullarını sağlayacak şekilde belirlenmektedir. Gemi yüzeyi üzerindeki kelvin kaynak dağılımı belirlendikten sonra bu kaynak dağılımı kullanılarak gemi yüzeyi etrafındaki potansiyel akım, hızlar, basınç katsayıları ve dolayısıyla gemini direnci hesaplanabilmektedir. Bu yöntem esas olarak iki kışıma ayrılabilir. Birinci kısımda, su yüzeyinde hareket eden cisimler için formüller çıkarılmış ve çözümler elde edilmiştir. Burada sınır koşullan gemi üzerinde tam olarak, serbest su yüzeyinde ise lineerleştirilmiş olarak kabul edilmiştir (Neumann-Kelvin problemi). İkinci kısımda ise sonsuz akışkan içerisindeki cisimler veya su yüzeyinde çok düşük Froude sayısında hareket eden cisimler için formüller çıkanlmış ve çözümler elde edilmiştir ( Double Model problemi ). Her iki kısım içinde genel çözüm yöntemleri verilmiştir ve yöntemler birleştirilerek eksenel simetrik cisimler ve gemiler için nümerik uygulamalar yapılmış ve sonuçlan gösterilmiştir. Yapılan nümerik uygulamalar sonucunda potansiyel akım teorisi kullanılarak yapılan hesaplamaların gemilerin ön dizaynı aşamasında sualtı formunun optimizasyonu için bir yaklaşım metodu olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a method for potential flow problem around three dimensional bodies are investigated by using the surface panel method. The potential flow around the three dimensional bodies and ships are formulated by Kelvin sources distributed over the surface by using the Green's functions. These sources are determined to satisfy the ship surface boundary conditions. After the Kelvin sources calculated, velocities, pressure coefficients and therefore the ship resistance values can be obtained. This method can be investigated in two parts. In first part, the problem for bodies moving on the water surface is formulated and solved by using the linearised free surface and the exact body surface boundary conditions (Neumann-Kelvin problem). In the second part, the problem is investigated for bodies in an infinite fluid or for bodies advancing on the water surface with very low Froude number ( Double Model problem). Solutions methods for both parts are presented and the results of numerical applications for axially symmetric bodies and for ship forms are given. It is seen in the results of numerical applications, such calculations by using the potential theory can be used as approximation method to optimize the ship's underwater form in the priliminary design stage.