Yoğun bakım ünitesi tasarımını etkileyen faktörler ve uygun yoğun bakım ünitesi tasarım kriterleri
The Factors that effect intensive care unit design and convenient intensive care unit design criterions
  1. Tez No: 128723
  2. Yazar: ENGİN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, tasarım kriterleri, yoğun bakım, hasta bakım bölümü, infeksiyon kontrolü, hasta yatağı çevresi, özel odalar. vm, Intensive Care Unit, Design Criterions, Intensive Care, Patient Care Unit, Infection Control, Around of Patient Bed, Private Patient Rooms. IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET Mimari tasarımın her aşamasında olduğu gibi yoğun bakım ünitelerinde de tasarıma yol gösterecek kriterlerin bilinmesi başarıyı büyük oranda etkiler. Mimar, ünite tasarımında en iyiyi ve en doğruyu en uygun şekilde birleştirmelidir. Ünite bünyesindeki çeşitli uzmanlık dalları tasarımı etkiler. Bu da birbirinden bağımsız bir çok kriteri uygun yoğun bakım ünitesi tasarımı için aynı anda düşünmeyi ve bir araya getirmeyi gerekli kılar. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesindeki tasarımı etkileyen faktörleri irdelemek ve bu faktörlerin ışığında uygun yoğun bakım ünitesi tasarım kriterlerini oluşturmak amaçlanmaktadır. İçeriğinde farklı sistemlerdeki ünite tasarımından bahsedilmiş, personel- hasta-cihaz ilişkisi çok yönlü olarak incelenmiş, yoğun bakım ünitelerinin hastane içerisinde genel bir merkezde birleştirilmesi gereği savunulmuştur. Hasta bakım bölümlerinde her hasta için özel (kapalı) odalar sistemine geçilmesi gereği sebepleriyle birlikte belirtilmiştir. Hasta yatağı çevresindeki eylemler, ölçüler ve beraberinde uluslararası standartlara yer verilmiş, çizelge ve şekillerin yanı sıra uygulamalardan örnekler gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Guiding lines for designing intensive care units are extremely important for a successful architectural design of a hospital. Intensive Care Units (ICUs) must be designed to perfection. As these units have a diversity of functions one needs to take into consideration various independent criteria for a design that offers optimum conditions for medical staff as well as patients. This study aims at defining the main criteria in designing the ICUs and innovating possible designs under those criteria. It basically argues that ICUs in a hospital should be coordinated by a central unit and suggests a different design for each system. It explores the personnel- patient-equipment relationship. The thesis then suggests that patients should be under care in their private rooms by giving the major reasons for such a medical care. It also discusses the staff activities in ICUs, indicates the international standards of measurements, presents charts and figures, and exemplifies the proper applications.