Hareketli tabanlı kanallarda yan savak akımının incelenmesi
Investigation of side weir current on channels under movable bed conditions
  1. Tez No: 128728
  2. Yazar: HARUN AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRULLAH AĞAÇÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yan savak, hareketli taban, doğrusal kanal, kıvrımlı kanal, taban profili, Side weir, movable bed, straight channel, curved channel, bed profile XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Yan savaklar, herhangi bir kanaldan ihtiyaç duyulan debinin temini veya fazla suyun uzaklaştırılması için sulama, arazi drenajı ve kanalizasyon sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Konu ile ilgili rasyonel yaklaşım De Marchi (1934) tarafından yapılmıştır. Daha sonra, birçok araştırmacı kararlı tabanlı kanallar için De Marchi'nin verdiği denklemleri kullanarak savak debi katsayısını belirlemek için çalışmışlardır. Ancak, hareketli tabanlı kanallara yerleştirilen yan savaklar için yeterli sayıda çalışma mevcut değildir. Bu araştırmada, hareketli tabanlı kanallara yerleştirilen yan savakların kanal taban profiline ve ana kanaldaki akım karakteristiklerine etkisi incelenmiştir. Gerek yanal akım ve gerekse kıvrım tarafından yaratılan sekonder akım, ana kanaldaki taban profili ve hidrolik karakteristiklerinde çok önemli değişikliklere sebep olmaktadır. Çalışmada, iç kıyıda ayrılma bölgesi gözlenmiştir. Bu ayrılma bölgesine bağlı olarak ters akım alanı oluşmuştur. Ayrılma bölgesinin boyutu ana kanal yan savak başlangıcındaki Froude sayısına bağlıdır. Çalışma sonucunda, gerek doğrusal ve gerekse hareketli tabanlı kanallar üzerine yerleştirilen yan savaklar, ana kanal taban profili ve akım karakteristiklerinde çok önemli değişiklikler meydana getirmiştir. Ana kanaldaki akım hızı, boyutsuz yan savak uzunluğu ve kret yüksekliği ve taban malzemesi çapı taban profiline etki eden en önemli parametreler olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Side-weirs, also known as lateral weirs, are widely used in irrigation, land drainage, urban sawage systems by flow diversion or intake structures. Probably, first rational approach to studying side-weir flow was made by De-Marchi (1934). Since then, many investigators have been attracted considerable interest and researched in the weir discharge coefficient with the main channel's upstream Froude number by using De Marchi's equations for fixed bed channel The same thing however is not true for side-weirs located on the straight and curved channel under the movable bed conditions The present study is aimed that the effect of both the side overflow and the bend under the movable bed conditions to the bed profile and the main channel characteristics have been experimentally investigated. The secondary flow that is created by both the lateral flow and the bend causes very strong disturbance to the bottom profile and hydraulic characteristics in the main channel. The stagnation zone was observed along the inner bank and reverse flow occured die to the stagnation zone. The size of stagnation zone depends on the approach Froude number. This study shows that the effect of both the lateral flow and the bend flow to the bed profile and the main channel flow characterictics depend on the approach velocity in the main channel, the dimensionless side-weir length, weir crest height and the size of the bed material.