Şişli-Osmanbey arası 19. yy-20. yy konut yapıları
19th-20th centuries apartment buildings in Şişli and Osmanbey
  1. Tez No: 128730
  2. Yazar: VAHİDE BÜYÜKBAŞARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Şişli, 19. ve 20. yüzyıl, konut biçimlenişi, koruma sorunları, envanterler, Şişli, 19th and 20th Century, apartment buildings, conservation suggestions, archive researches
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
İstanbul' un görece geç yerleşimlerinden biri olan Şişli 1800' lerin ortalarına doğru, yerleşim görülen bir bölgedir. Dönemin önemli saray mensupları ve zenginlerinin bahçe içindeki, büyük konakları, daha sonraları yerlerini Osmanlı tebaasının varlıklı ailelerinin oturduğu, bezemeli, süslü, batı tarzı apartmanlara bırakmışlardır. Bu apartmanlardan ancak bazıları günümüze dek ulaşabilmişlerdir. Tez kapsamında, bir kentin geçirdiği 'kentlileşme' sürecinin izlerini taşıyan Şişli bölgesinde, belirlenmiş bir alan içindeki 19. ve 20. yüzyıllara ait konut yapıları incelenmiştir. Bölgenin coğrafi konum ve özellikleri, fiziki ve tarihi gelişim süreci, 19. yüzyılın kendine özgü oluşumları ve bu oluşumların kent, kent insanı ve mimariye etkileri ve bu etkilerin bölgedeki yansımaları ele alınmıştır. Çalışma alanının mevcut durumu çeşitli analizler ve yerinde tespitlerle belirlenmiştir. Tespiti yapılan 19. ve 20. yüzyıl konut yapılarının biçimleniş özellikleri, binalarda görülen bozulmalar ve nedenleri çeşitli krokiler, envanter fişleri ve fotoğraflar, arşiv araştırmaları ve siluet çalışmaları ile ortaya konmuştur. Yapılan çalışmalar ve elde edilen bilgiler ışığında, tarihi nitelik taşıyan bu binaların ve içinde bulundukları bölgenin korunmasına yönelik öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Şişli, one of the relatively newer settlements of Istanbul was inhabited towards the mid 19th century. The palaces and mantions in vast gardens have been replaced by the apartment buildings which reflect the taste of the occidental architecture with many ornaments in the following century. Only few of the those have remained up today. In the frame of this thesis, the residence buildings from the 19th and 20th Century in a certain area of Şişli district has been studied as in the prosess of urbanism. The reflection of affects of westernisation on people and architecture in this area has been researched with the geografical, physical and historic facts along the 19th century The current situation of the study area has been explained by various analysises and in situ (on actual site)Features of the transition int the selected buildings from the 19th and 20th Century has been formed and recreated by various plans, photos, drawings, old engravings, archive researches and working on silhouttes. Having studied on historic buildings and the area enlightened by the various data mentioned above, the conservation suggestions has been listed.