Plazma püskürtme ve uygulama alanları
Plasma spraying and applications
- Tez No: 128735
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN CANSEVER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Plazma püskürtme, astar, yüzey pürüzlülüğü, APS, segmentasyon çatlakları xıı, Plasma spraying, bond coat, surface roughness, APS, segmentation cracks Xlll
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Plazma püskürtme, ısıl püskürtme yöntemlerinden biridir. Bu çalışmada, APS (Atmosferik plazma püskürtme) araştırılmakla ile beraber diğer ısıl püskürtme yöntemlerine de değinilmiştir. 11 adet plaka şeklinde olan alüminyum alt malzeme, MgO stabilizeli" ZrO2, %8itriyumoksit stabilizeli ZrO2, saf alüminyumoksit, hidroksiapatit, %60Al2O3-%40TiO2, %97Aİ203-%3Ti02, kromoksit-silisyumoksit tozlarıyla, atmosferik plazma püskürtme yöntemi kullanılarak kaplanmış, daha sonra numunelerin mikro sertlik, yüzey pürüzlülüğü, kaplama kalınlığı ölçülmüş, SEM ve optik mikroskopta yapılar incelenmiştir. Bundan başka 4 adet Ni-Al astarlı alt malzemenin, diğer astarsız alt malzemelerle arayüzey ilişkileri kıyas edilmiştir. Astarın yapıda olmasının arayüzey bağlantısını artırdığı bulunmuş, astarlı yapılarda segmentasyon çatlakları astara kadar ulaşamamıştır. Püskürtme esnasında işlem koşullan, tozlar için hazırlanan standartlar kullanılarak yaratılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Plasma spraying is one of the thermal spraying methods. This research is not only based on APS (atmospheric plasma spraying), but also mentioned about the other thermal spraying methods. 1 1 pieces of sheet-shaped aluminum substrates were coated with different powders as MgO stabilized ZrC«2, Yttria stabilized ZrÜ2, pure alumina, hydroxylapatite, %60Aİ2O3- %40TiÛ2, %97Al203-%3Ti02, Chroma-silica by using plasma spraying method and then measured their micro hardnesses, surface roughnesses, coating thicknesses and investigated their microstructures by using SEM and optical microscope. Moreover, 4 pieces of Al substrates with Ni-Al bond coated interfaces were compared with the other non-bond coated substrates interfaces. It is discovered that the substrate with bond coat made the coating interface stronger and segmentation cracks could not come into contact with the substrate. On spraying, working conditions were created by using the standarts of powders.