Enerji tesislerinde SCADA sistemleri için TCP/IP tabanlı uç birim uygulaması
TCP/IP based remote terminal unit application for SCADA systems in power systems
- Tez No: 128748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TCP/IP, Ethernet I/O, PIC, SCADA, iletişimleri toplama, uç birim. xı, TCP/IP protocol, Ethernet I/O, Peripheral Interface Controller, SCADA, remote terminal unit, Data Acquisition, communication. XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Enerji ihtiyacının günden güne artması enerji sistemlerinin verimli çalışmasını zorunlu tutmaktadır. Büyüyen ve kontrolü zorlaşan enerji sistemlerinde sistem yönetimi ön plana çıkmaktadır. SCADA sistemleri sistem yönetimindeki etkisi ile enerji sistemlerinde de uygulanır hale gelmiştir. SCADA adı Supervisory Control And Data Acquision kelimelerinin ilk harflerinden türetilmiştir. Türkçe'ye“İzleme, Kontrol ve Veri Toplama Sistemi”olarak çevrilmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere izleme, kontrol ve veri toplama aşamalarının herbirini gerçekleştiren kullanışlı bir sistemdir. Sahadan alman veriler bu tür sistemler için oldukça önemli bir kriterdir, dolayısıyla bu verilerin toplanması da sistemin güvenliği bakımından son derece önemli olmaktadır. Sahadan uç birimden alman bu bilgilerin merkezdeki SCADA programına iletilmesi ise bir kısım protokollerle yapılmaktadır. Bu çalışmada SCADA sistemleri ve bunlar için gerekli olan bilgi toplama elemanı olarak kullanılan uç birimlerin üzerinde durulmuştur. Uç birim uygulamalarından yeni bir sistem olan Ethernet I/O incelenmiş ve bu sistemden alman veriler doğrultusunda bir SCADA sisteminin simülasyonu yapılmıştır. Simülasyonun gerçekleştirilmesinde mevcut program paketlerinden ve duruma göre görsel dillerle hazırlanan programlardan faydalanılmıştır. Çalışmamızda, TCP/IP protokolü incelemesi de yapılmış ve bu protokol ile toplanan verilerin etkili bir şekilde kullanılabileceği görülmüş, ayrıca PIC mikrokontrolörleri ile kontrol sistemleri de incelenmiştir. Çalışma sonunda sistem maliyetinin minimum düzeyde tutulabileceği ve sistemde bulunan veri kablolarının azalıp yardımcı elemanlar kullanarak tek bir hat üzerinden işlem yapılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The fact that requirement of power increases gradually force power systems operations work efficiently. System management has become very important in hard-controllable and enlarging systems. Supervisory And Data Acquisition (SCAD A), enables the control and observation of energy systems from operating room. Data is very critical value for systems. Data Acquisition is as critic as data. Because of these reasons transmission of the data to SCADA is confirmed with some protocols. In this study, SCADA systems and Remote Terminal Unit (RTU) which is necessary for data acquisition are examined. Also Ethernet I/O, the new application of RTU, is examined and a power system is simulated with some package SCADA programs. TCP/IP protocol is examined for SCADA systems and observed that it is suitable for data acquisition. Furthermore, the applications of control systems with PIC microcontrolers are researched. At the end of this study, it is observed that the cost price of data acquisition is minimum for power system and the number of cables for data acquisition is minimum either.