Sürekli döküm yöntemiyle alüminyum levhalarda döküm ve homojenleştirme sürecinde mikro yapısal değişimin incelenmesi
Investigation of microstructural evolution in as-cast condition and after homogenization heat treatment of aluminum sheets produced by continuous casting
- Tez No: 128770
- Danışmanlar: PROF. DR. NİŞAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift-merdaneli dökücüler, alüminyum levhalar, yeniden kristalleşme, homojenizasyon. tane kabalaşması. vı ı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu tezin amacı, çift merdaneli sürekli döküm makinalarında üretilen alüminyum levhaların, döküm ve homojenizasyon sürecindeki yapılarında meydana gelen mikro yapısal değişikliklerin incelenmesidir. Bu döküm tekniği, katılaştırma - deformasyon tekniğidir. Dönmekte olan içten su soğutmalı merdaneler arasında sıvı metal hem katılaşır hem de son inceliğe ulaşır ve nihayi ürün olarak sarılabilir. Levha döküm yönteminin kendine has bir özelliği olan yüzey ve merkezdeki katılaşma hızı farklılıklarından dolayı, levhanın merdane ile temas eden kısımlarında çok ince bir yapı oluşmaktadır. Fazların boyutları ve ikinci dendrit kolları mesafe hücre boyutu çok küçüktür. Levha kenarına olan uzaklık artarken yapı bir süre bu inceliği korumaktadır. Levha merkezinde ise normal segregasyon sonucu oluşan çok iri ötektik koloniler görülmektedir. Yine. yüzey ve merkezdeki katılaşma hızı farklılıklarından dolayı, levhanın yüzey ve merkezinde oluşan alaşım elementleri çözünürlülükleri farklılık gösterir. Bu farklılık levha yüzeyden belli derinlikte aşın doymuşlukla sonuçlanır. Deneysel çalışmalarda 8006 alüminyum alaşımının. 6 mm'lik döküm kalınlığı ile %50-%95 arası deformasyonlarda ve 400°C-580°C arası homojenizasyon tavlamalarındaki davranışları incelenmiştir.Bu çalışmadaki amacımız, üretimden kaynaklanan, deformasyon ve hızlı katılaşma sonucu oluşan, yüzey ve merkez bölgelerindeki tane boyutu farklılığını dengelemektir. Deformasyon ve yüksek katılaşama hızlarından dolayı, levha yüzey ve merkezindeki yapı farklıdır ve homojenizasyon sonucu levha yüzeyinde istenmeyen tane kabalaşması oluşur. Mekanik özellikleri ve yüzey kalitesini olumsuz yönde etkilediğinden tane kabalaşması istenmez ve önlenmesi lazımdır. Bunun için malzemeye, yüksek deformasyon ve yüksek homojenizasyon tavlamaları yapılmalıdır. Bunun iki nedeni vardır. Deformasyon ile yapdaki parçalanmayı arttırıp çekirdek merkezi oluşturmak ve çökelmenin yeniden kristalleşmeden önce gerçekleşmesini sağlayıp çekirdek merkezi oluşturmaktır. Böylece büyümeye başlayan taneler birim hacimde çok fazla olacağından birbirlerinin büyümelerini engelleyeceklerdir. 8006 alüminyum alaşımında, tane kabalaşmasının. %95 deformasyonda ve 525 C-580 C arası tavlamalarda önüne geçilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İn this thesis it is aimed to discuss the microstructural evolutions at as-cast structure and during homogenisation heat-treatment of twin-roll cast aluminium sheets. This casting technique consists of both solidification and deformation. Due to the solidification rate differences between surface and center of the strip, a fine structure occurs in the contact region between strip and the casting rolls. Size of the second phase particles, secondary dentrite arm spacing and cells is small, and for a definite distance from the strip surface through center, it maintains its fine structure. At the center of the sheet, accumulation of large eutectic clusters that was occurred by segregation is also observed. As discussed above because of the solidification rate differences, the surface is in higher super saturation state compared to center of the sheet. İn this work. 8006 alloy cast material was cold rolled to the thicknesses corresponding to %50-%90 deformations and homogenized at 400°C-580°C. We aimed to determine grain size differences between the surface and center of sheet, which is the result of high solidification and deformation. At the surface abnormal grain size coarsening takes place, but fine grain structure still maintain its size in the center. Grain coarsening is detrimental for final mechanical properties. To prevent it high deformation and annealing temperatures must be applied resulting in more nucleation sites those occurs by increasing dislocation, and precipitaion prior to recrystallization. Thus, the amount of growing grains are enough to pin each other per unit volume. Abnormal grain growing is suppressed by cold rolling to % 95 deformation and following annealing at 525°C - 580°C. Keywords : Twin-rool caster. Aluminium Sheets. Recrystallization. Homogenization. Grain growth. VIH