Kentsel kıyı mekanı düzenleme sorunlarının Kadıköy-Kartal Sahilyolu güzergahı kıyı kullanımı örneklemesiyle irdelenmesi
Observation of urban coastal area planning problems by the sample of Kadıköy-Kartal Coastal region planning application
  1. Tez No: 128784
  2. Yazar: DENİZ BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Marmara Denizi kıyısı, kıyı aladan yönetimi, kıyı yasaları, Kadıköy-Kartal sahil yolu, rekreasyon, Coast of Marmara Sea, coastal area management, coastal law, Kadıköy-Kartâî coastal road, recreation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Marmara Denizi kıyıları, özellikle son 30 yıldır endüstriyel ve kanalizasyon atıkları, deniz kazaları gibi sebeplerle meydana gelen kirlilik problemi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu kirliliğin insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaşması nedeni ile denize girilmesi yasaklanmıştır. Deniz ve hava kirliliği ile doğal dengenin bozulması İstanbul halkının nefes alabileceği yeni mekanların oluşturulmasını gerekli kılmıştır. Marmara kıyılarının yer yer doldurulmasındaki amaç da; metropolitenleşme sürecinde kaybedilen rekreasyon alanlarına yeni alternatifler sunmaktır. Bu çalışmada; İstanbul Anadolu Yakası' nda, Marmara Denizi kıyısında uzanan Kadıköy - Kartal sahil yolu ve bu yol güzergahında yer alan rekreasyon alanları ile yerleşim bölgeleri incelenmektedir. Araştırma içerisinde; kıyı kullanım türleri, kıyı yönetimi ilkeleri, Türkiye ve dünyadan kıyı kanunları ile doğru ve yanlış yönleri ile kıyı düzenleme örnekleri yer almaktadır. İncelemeler sonucunda, bölgenin zaman içerisinde yaşadığı fiziksel ve sosyal değişimler ile bu değişimlerin olumlu-olumsuz yönleri, yapılan düzenlemelerin yeterliliği ve gerekliliği irdelenmektedir. Araştırmada, incelenen örnekten yola çıkarak; ülkemizde hali hazırda uygulanan ciddi bir kıyı alanları yönetimi organizasyonunun bulunmadığı ve yapılan uygulamaların genellikle kamu yaran gözetilmeden, bilinçsiz, bilim dışı kararlar ve politik çıkarlar doğrultusunda gerçekleştirildiği anlatılmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Marmara Coast; especially for the last 30 years has been faced with the pollution problem caused by the industrial and canalisation(disposal) wastes or the sea accidents. Because of the reason that this pollution problem raised up to a level to treathen the health of the citizens, it is forbidden to swim in the Marmara Sea. It became necessary to build new recreational areas for the citizens of İstanbul by the begginmg of loosing the natural balance by means of sea and air pollution. The main goal for the filling areas in the Marmara Sea is to gain alternative recreational areas for the ones that has been lost during the period of metropohzation. In this work, the recreational and settlement areas along the Kadıköy -Kartal Coastal Road and the road itself which is located along the Asian coast of Marmara Sea has been observed. In the research, types of coast uses, coast management principles, coastal law of Türkiye and the rest of the world and the coast plans and designs applicated with their right and wrong sides are examined. By the research, social and pysical changes witnessed due to time; and the negative-positive effects of these changes has been observed. As a result the necessity and sufficiency of the caostal applications in the region has been analysed. In this research, by using the sample examined m the research, it has been tried to explain that a serious coastal area management organization is missing and the applications have been brought to life on political beneficial purposes instead of the idea of public use.