Çeşitli çevre koşullarında buzdolabı evaporatörlerinde karlanma prosesinin deneysel ve teorik incelenmesi
Theoretical and experimental investigation of frost formation on refrigerator evaporators under various environmental conditions
- Tez No: 128791
- Danışmanlar: PROF. DR. ERALP ÖZİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kar, Defrost, Evaporator, Erime
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Buzdolabı ve klima üreticileri için, karın oluşumu ve gelişimi önemli bir problemdir. Evaporator yüzeylerinde oluşan kar, termal izolasyon görevi görür ve ısı transferini engeller. Bu sebeple karlanma, evaporator performansını düşüren önemli etkenlerden biridir. Evaporator üzerinde oluşan bu kan belirli aralıklarla eritmek gerekir. Evaporator üzerindeki karın çeşitli yöntemler kullanılarak eritilme işlemine defrost denilmektedir. Defrost prosesi sırasında dışarıdan verilen enerji miktarı ve defrost süresi enerji tasarrufu açısından üreticiler için önemli kriterlerdir. Bu tezin amacı buzdolabındaki defrost prosesini daha verimli hale getirip, enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Tez çalışmasında kanatlı borulu tür bir no-frost buzdolabı evaporatörünün karlanma ve defrost süreci deneysel ve teorik olarak ele alınmıştır. Deneyler ARÇELÎK A.Ş. Araştırma Teknoloji Geliştirme Merkezi laboratuarlarında yapılmıştır. Deneysel çalışmada öncelikle gerçek çalışma şartlarındaki buzdolabı evaporatörü üzerinde oluşan karlanma incelenmiştir. Daha sonra defrost prosesi ayrıntılı olarak kamerayla incelenmiştir. Çalışmada kanat üzerindeki kara verilen enerji miktarı ile karın erime süresi ve erimenin öncelikle başladığı yerlere dikkat edilmiştir. Çalışmanın teorik kısmında ise, kar kalınlığı, ısı akısı ve kar yoğunluğu arasında bağıntı kurulup, evaporator kanadı üzerindeki karın erime süresi modellenmiştir. Modelin sonucunda kanat üzerindeki belli bir kalınlıktaki karın verilen ısı akışıyla erime süresi hesaplanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Frost formation is an important problem for refrigerator and air conditioning equipment manufacturers. Frost accumulated on the evaporator surface acts as a thermal insulator and prevents the flow of heat. Therefore, frost has an important effect on decreasing the evaporator performance. This is why the frost on evaporator surface must be melted in predetermined intervals. This melting process is called defrosting. Amount of energy needed for defrosting and the time it takes are important factors for manufacturers because of energy performance. The purpose of this thesis is to decrease the energy consumption and increase the efficiency of the defrosting process. In this study, both frost formation and defrosting times of a plate finned-tube evaporator was examined both experimentally and theoretically. Experiments have been carried out at Arçelik Company Research Technology and Development Centre Laboratory. No-frost refrigerators were studied experimentally at close to actual working conditions. The defrosting process itself was also examined visually by the aid of an endoscopic camera. Melting times of the frost that has accumulated on the fin with specified heat flux was closely watched and a special attention was given to where on the fin the melting process begins. A theoretical correlation was developed as functions of frost thickness, heat flux and frost density for estimating the defrosting time of evaporator fin surface. Key words : Frost, defrost, evaporator, melting. XI