The effect of parent education on third grade children's social skills
Ebeveyn eğitiminin üçüncü sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerine etkisi
- Tez No: 128792
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceriler, Ebeveyn Eğitimi. vıı, Social Skills, Parent Education
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın amacı ebeveyn eğitiminin ilköğretim üçüncü sınıf öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi 29, 3. sınıf öğrencisinin ebeveyninden oluşmaktadır. Araştırmada 3x3 iki deney (babanın dahil olduğu-deney I ve babanın dahil olmadığı-deney II), bir kontrol grubu ve ön-test, son- test, izleme ölçümlerinin alındığı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grupları araştırmacının geliştirdiği 10 haftalık ebeveyn eğitimi almış ancak kontrol grubu herhangi bir eğitim almamıştır. Çocukların sosyal becerilerini değerlendirmek için Sosyal Beceri Derecelendirme Ölçeği- Ebeveyn Formu (SBDÖ-EF) kullanılmıştır. Veriler Kruskal Wallis H testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular babaların dahil olduğu ebeveyn eğitiminin çocukların öz-denetimlerinin ve toplam sosyal becerilerinin üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bununla beraber beklentilerin tersine, kazanım 3 ay sonraki izleme ölçümlerinde korunamamıştır. Ayrıca babaların dahil olduğu grup öz-denetim ve visorumluluk boyutlarında ve babaların dahil olmadığı grup öz-denetim boyutunda ve toplam sosyal beceri puanlarında ilerleme göstermiş ve bu ilerleme üç ay sonraki ölçümde de korunmuştur. Ebeveyn raporları her iki deney grubunun da ebeveyn-çocuk iletişimde ve ebeveyn ve çocuklardaki davranış değişikliklerinde ilerleme gösterdiğini algıladığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the effects of a parent education on third grade children's social skills. The sample of the study composed of twenty nine third grade students' parents. The 3x3 experimental design with two training groups (experimental I group - father involved and experimental II group - father uninvolved) and one control group and three measurements (pre, post and follow-up) were used. The experimental groups received a ten-week parent education which was developed by the researcher while the control group did not receive any training. In order to assess social skills of children the Social Skills Rating System-Parent Form (SSRS-P) was used. The data were analyzed by using Kruskall Wallis Homogenity test. The results revealed that parent education which involved fathers had a significant effect on children's self-control dimension and total social skills score in terms of parent perception. However, contrary of the expectation, the gain was not maintained after three months follow-up. In addition, father ivinvolved group improved in self-control and responsibility dimension and father uninvolved group improved in self-control dimension and total score of social skills and the improvements maintained after three months follow-up. The parent reports indicated that parents in the experimental groups perceived improvement in different dimensions such as parent child communication, behavioral changes in parents and children.