Jeoit yüksekliklerinin GPS ve hassas trigonometrik nivelman ölçüleri ile belirlenmesi
Determination of geoid heights by GPS and precise trigonometric levelling
- Tez No: 128790
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, GPS nivelman, geometrik nivelman, trigonometrik nivelman, jeoit, elipsoidal yükseklik, ortometrik yükseklik, GPS, GPS levelling, geometric levelling, trigonometric levelling, geoid, elipsoidal height, ortometric height VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Ortometrik yükseklik belirleme, jeodezinin en önemli konularından biridir. Bir çok ölçme ve mühendislik çalışmasında ortometrik yüksekliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Pratik ölçmeler, mühendislik ve jeofizik uygulamaları için elipsoidal yükseklikler fiziksel bir anlam içermezler. Elipsoidal yükseklikler geometrik anlamlıdırlar. Günümüzde en yaygın ölçme tekniklerinden biri GPS tekniğidir. GPS ile ortometrik yükseklik kestirimi için hassas yerel jeoit yüksekliklerinin bilinmesi gerekir. Çünkü GPS yükseklikleri elipsoidal yüksekliklerdir. GPS yüksekliklerinin pratikte kullanılabilmesi için hassas jeoit yükseklikleri gerekir. Pratikte jeoit yüksekliklerinin kestirilmesinde kullanılan en yaygın yöntem, GPS- nivelman ölçmeleridir. Geometrik nivelman ölçmelerinin özellikle dağlık ve engebeli arazilerde yapılabilmesi zor ve ekonomik değildir. Özellikle, gözlem uzunluğunun kısa seçilerek, düşey açıların eş zamanlı ve karşılıklı olarak ölçülmesiyle gerçekleştirilen hassas trigonometrik nivelman ile, 5-10 mm/km doğruluk elde etmek mümkündür. Bu çalışmada, GPS ve kısa uzunluklarda hassas trigonometrik nivelman yöntemi ile jeoit yüksekliklerinin belirlenmesi konusu araştırılmıştır. Bu amaçla, İstanbul'da farklı test bölgeleri seçilmiş, araştırma Beykoz-Riva arasında 16 km' lik bir kesit oluşturularak yapılmıştır. Kesit üzerinde 87 nokta alınarak; GPS, geometrik ve trigonometrik nivelman ölçmeleri yapılmıştır. Yapılan ölçmeler sonucu elde edilen jeoit kesiti, İGNA, TG-99 ve EGM-96 jeoit modelleri ile karşılaştırılmıştır. Tüm karşılaştırma, değerlendirme ve irdelemeler sonucu, trigonometrik nivelmanın kısa uzunluklarla, eş zamanlı ve karşılıklı düşey açı ölçüleri ile yapılması durumunda jeoit yüksekliklerinin kestirilmesinde yeterli doğruluğa sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ortometric height determination is one of the most important subject of geodesy. In many surveying and engineering applications is required ortometric heights. In practical surveying, engineering, geophysical and the other applications, ellipsoidal heights have no physical meaning. They have geometrical meaning. In our days, GPS is the most modern surveying techniques. Determination of ortometric heights by using GPS is required precise local geoid heights. Because GPS heights is ellipsoidal heights. For using GPS heights, precise local geoid determination is required. The most common method for determination of precise local geoid, is the using combination of GPS-Geometric levelling measurement. Geometric levelling is a difficult surveying method and not economical especially in mountainous and rugged terrain. In this research, precise trigonometric levelling is used for local geoid determination instead of geometric levelling. Especially by observing simultaneously and reciprocally zenith angle and distance for short range, it is possible obtaining 5-10 mm/km levelling accuracy. In this research it is examined and researched teorical principle and general concept of local geoid heights determination by GPS-Short range precise trigonometric levelling. For this purpose, different test areas are selected in Istanbul. It is decided to the most suitable areas for this study is Beykoz-Riva profiles and 16 km local geoid profile with 87 points by GPS measurement, geometric and short range precise trigonometric levelling. Geoid profile obtained from GPS-short range precise levelling is compared with IGNA GPS-levelling geoid model of Istanbul, TG-99 geoid and EGM-96 global geoid model. As a results of all comparison, evaluation and examination, it can be said that, trigonometric levelling with observing simultaneously and reciprocally zenith angle and distance for short range has enough accuracy for local geoid determination especially in mountains and rugged areas.