Effects of ambivalent sexism, locus of control, empathy, and belief in a just world on attitudes toward rape victims
Çelişik duygulu cinsiyetçilik, kontrol odaklı düşünceler, empati ve adil dünya inancının tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlara etkisi
- Tez No: 128811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlar, kontrol odaklı düşünceler, empati, adil dünya inancı, düşmanca ve korumacı cinsiyetçilik, pornografi izlemek, cinsiyet farklılıkları. vii, attitudes toward rape victims, locus of control, empathy, belief in a just world, hostile and benevolent sexism, pornography viewing, gender differences
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, çelişik duygulu cinsiyetçilik, kontrol odaklı düşünceler, empati ve adil dünya inancının tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlara etkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan toplam 425 öğrenci katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre düşmanca cinsiyetçilik (P =.47), empati (P = -.28), eğitim (P = -.22), içten denetim odaklı düşünceler (P =.10), adaletli dünya inanışı (P =.10), korumacı cinsiyetçilik (P =.10) ve gelir düzeyinin (p = -.09) tecavüz kurbanlarına yönelik önyargılı tutumları anlamlı şekilde açıkladığım ortaya koymuştur. Buna ek olarak, erkek katılımcıların kadın katılımcılara göre tecavüz kurbanlarına karşı olumsuz tutumları daha çok onayladıkları görülmüştür. Ayrıca, araştırma sonuçlan pornografi izlemenin, tek başına katılımcıların tecavüz kurbanlarına yönelik önyargılı tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığım ortaya çıkarmıştır. Ancak, yine araştırma sonuçlarına göre, cinsiyet, pornografi izleme ve empati etkileşiminin katılımcıların tecavüz kurbanlarına karşı önyargılı tutumlarında anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, kurbanla yüksek empati kuran erkek katılımcılar arasından pornografi viizleyen erkeklerin hiç pornografi izlemeyen erkeklere göre tecavüz kurbanlarına karşı daha önyargılı oldukları görülmüştür. Ancak, kurbanla yüksek empati kuran kadın katılımcılar arasında, pornografi izleyen kadınların pornografi izlemeyen kadınlara göre tecavüz kurbanına karşı önyargılı tutumları daha az onayladıkları gözlemlenmiştir. Son olarak, araştırma sonuçlan pornografi izleme ve düşmanca cinsiyetçilik etkileşiminin de katılımcıların tecavüz kurbanlarına karşı önyargılarında anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bu sonuca göre, düşmanca cinsiyetçi tutumları yüksek olan katılımcılar arasında, pornografi izleyen katılımcıların, hiç pornografi izlemeyen katılımcılara göre tecavüz kurbanlarına karşı olumsuz tutumları daha fazla onayladıkları görülmüştür. Bu çalışmanın en önemli katkıları olarak (1) yaş, eğitim ve gelir düzeyi gibi önemli demografik değişkenlerin insanların tecavüz kurbanlarına karşı önyargılarında anlamlı bir etkisi olup olmadığı test edilmiştir, (2) içten denetim odaklı düşünceler, empati, adil dünya inancı ve çelişik duygulu cinsiyetçilik literatürleri incelenerek bu değişkenlerin tecavüz kurbanlarına karşı tutumlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır ve (3) cinsiyet, pornografi izleme ve empati ile pornografi izleme ve düşmanca cinsiyetçilik etkileşimlerinin tecavüz kurbanlarına karşı önyargılı tutumlarda anlamlı etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this present study was to investigate the effects of ambivalent sexism, locus of control, empathy and belief in a just world on attitudes toward rape victims. In order to do so, 425 graduate and undergraduate students at Middle East Technical University participated in the current study. The results of the study indicated that hostile sexism (P =.47), empathy (P = -.28), education (P= -.22), internal locus of control (P =.10), belief in a just world (P =.10), benevolent sexism (P =.10) and income (P = -.09) had a significant contribution on the participants' unfavorable attitudes toward rape victims after eliminating the effects of age and education. Additional analysis further revealed that male participants demonstrated significantly more endorsement on unfavorable attitudes toward rape victims than female participants. The main effect of pornography viewing on attitudes toward rape victims was not found significant. However, the results further indicated that there was a significant interaction effect among gender, pornography viewing and empathy. That is, in the high victim empathy condition male participants who had been exposed to pornography scored significantly higher on unfavorable attitudes IVtoward rape victims than those who had never been exposed to it. On the other hand, in the high empathy condition, female participants who viewed pornography showed less endorsement on unfavorable attitudes toward rape victims than those who never viewed pornography. Finally, the results of the study indicated that the interaction effects of pornography viewing and hostile sexism were significant. Indeed, in the high hostile sexism condition, both male and female participants who were exposed to pornography showed significantly greater endorsement on unfavorable attitudes toward rape victims when compared to those who did not watch pornography. The major contributions of this thesis are (1) investigating some of the effects of important demographic variables such as age, education and income, (2) comparing the unique contributions of locus of control, empathy, belief in a just world, hostile and benevolent sexism with a hierarchical regression analysis, and (3) showing the interaction effects of some variables like gender, pornography viewing, levels of empathy and hostile sexism on participants' attitudes toward rape victims.