Small domain estimation techniques for official statistics based on sample surveys
  1. Tez No: 12885
  2. Yazar: CEVRİYE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. ÖZTAŞ AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik tahminler, Küçük alan tahmin leri, Sayım sonrası tahminleri, Doğrusal modeller
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET ÖRNEK VERİLERİNE DAYANAN RESMİ İSTATİSTİKLER İÇİN KÜÇÜK ALAN TAHMİN YÖNTEMLERİ ÖZCAN, Çevriye İstatistik Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H.öztaş Ayhan 97 Sayfa, Şubat 1991 Farklı büyüklüklere sahip alanlarda tahminler yapmak için bazı teknikler geliştirilmiştir, örnek verileri ile toplam nüfus ve büyük alanlar için tahminler hesaplanmakta dır. Küçük alanlar için de bu veriler kullanılarak bazı modellere dayanan tahminler yapılmaktadır. Bunu yaparken sosyal ve ekonomik özellikleri yansıtan yardımcı bilgiler kul 1 anı lmak tadır. Burada bu tekniklerin veri özellikleri ve kısıtlama- larıyla birlikte metodolojileri verilmiştir. Araştırma sonuçlarını küçük alanlar için kullanırken aynı zamanda hataları üzerinde de durmak gerekmektedir. Çünkü teknik lerin güvenirliliği ve kesinliği birbirinden farklıdır. Varolan teknikler performanslarına göre kısaca açık lanmıştır. Bir çok teknik mevcut olmasına rağmen belli başlı teknikler üzerinde durulmuştur. Daha sonra günümüzde yapılan ve gelecekte yapılması gereken yaklaşımlar anlatıl mıştır. Bütün bunlar teoriler, örnek makaleler ve alıştır malarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SMALL DOMAIN ESTIMATION TECHNIQUES FOR OFFICIAL STATISTICS BASED ON SAMPLE SURVEYS ÖZCAN, Çevriye Department of Statistics, M.Sc, Thesis Supervisor: Assoc.Prof. Dr. H.öztaş Ayhan 97 Pages, February 1991 Various techniques have been developed for small domain estimation since estimates are needed for many domains. Sample surveys provide estimates of population characteristics for the total population as well as for large areas. For small domain estimation, auxiliary information is combined with survey results through specified models. These models can be simple or composite. The basic methodologies of these techniques are presented together with their data requirements and limitations. When survey data are used for small domain estimation, the accuracy of the technique is also considered. The existing techniques are studied according to their performance for further applications. Current approaches are also reviewed and possible approaches for future studies are indicated. All of them were supported by theories, articles and a case study. Key Words! Synthetic estimates; Small domain estimates; Postcensal estimates; Linear models Science Code: 406.02.01 111