Kinetics of spontaneous wine fermentation
  1. Tez No: 12886
  2. Yazar: MELEK ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spontane şarap mayalanması, karışık- kültür, kinetik
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET SPONTANE ŞARAP MAYALANMASINDA KİNETİK ÇELİK, Melek Gıda Mühendisliğinde Y. Lisans Tezi Orta Doğu Teknik üniversitesi Tez yöneticileri : Doç. Dr. Mustafa ÖZILGEN ve Doç. Dr. Faruk BOZOGLÜ Kasım, 1990, 40 sahife Fermentasyon sırasında substrat tüketimi, etanol üretimi, mikrobiyolojik üreme ve sıcaklık artışı metabolik olarak birbirleriyle ilişkili biyolojik kavramlardır. Dışarıdan hiç bir müdahale olmaksızın oluşan şarapta fermentasyonu değişik cinslerden mikroorganizmalar gerçekleştirirler. Mikrobiyolojik populasyonu oluşturan cinslerin sürekli olarak değişiklik göstermesi nedeniyle metabolik olarak birbirleriyle bağımlı olan bu parametreler varolan literatürde ayrı ayrı incelenmişlerdir. Bu çalışmada, parametreler arasındaki bağıntıyı göstermek için, tamamen kontrolsüz olarak kendiliğinden gerçekleşen şarap üretimi sırasında elde edilen verilerin uygulandığı matematiksel modellere yer verilmiştir.Etanol üretim hızının mikrobiyolojik üremeyle olan bağıntısı Luedeking-Piret denklemiyle gösterilmiştir. Etanol üremesi aşamasında, etanol birikmesi toplam mikroorganizmanın üreme hızını yavaşl atmamaktadır. Buna neden olarak sıcaklığın artması gösterilebilir. Etanol üretimi ortamda biriken etanolun sadece düşük alkol yoğunluğuna dayanabilen ve az miktarda alkol üretebilen mikroorganizmaları yok etmesiyle artar. Malo-laktik fermentasyon sırasındaki mikroorganizma üremesi ise mantıksal bir çıkarımla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS OF SPONTANEOUS WINE FERMENTATION ÇELİK, Melek M.S. in Food Engineering Middle East Technical university Supervisors : Assoc. Prof.Dr. Mustafa ÖZILGEN and Assoc. Prof. Dr. Faruk BOZ09LU November, 1990, 40 pages Substrate consumption, ethanol production, microbial growth and temperature increase in a fermentation vessel are metabolically interrelated biological phenomena. In spontaneous wine fermentation mixed culture of various microbial species are involved in the fermentation process. Due to the continuously changing species contributing to the microbial population these metabolically interrelated parameters are treated seperately in the enology literature. In the present study mathematical models are presented to interrelate the parameters by employing the data obtained in a totally uncontrolled spontaneous wine production process. Ethanol production rates were related to biomass production with a modified Luedeking-Piret equation. In the ethanol production phase of the process total microbial growth did not slow down with ethanol accumulation. This iiimight due to the compensating effects of temperature increase. Ethanol production yield of the culture increased with ethanol accumulation in the medium due to the elimination of low alcohol tolerant, poor alcohol producing species. Microbial growth was simulated with the logistic equation in the malo-lactic fermentatin phase. Key words : Spontaneous wine fermentation, mixed- culture, kinetics. iv