Konya civarındaki Hypericum heterophyllum vent. (Guttiferae) bitkisinde HPLC yöntemi ile hiperisin düzeyinin tespiti
Hypericin content determination of Hypericum heterophyllum vent. (Guttiferae) by HPLC
- Tez No: 128851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hypericum heterophyllum, hiperisin, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografısi, HPLC, Nafrodiantron ıı, Hypericin, Hypericum hetrerophyllum, HPLC, Naphtodianthrones IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA CİVARINDAKİ HYPERICUM HETEROPHYLLUM Vent. (GUTTIFERAE) BİTKİSİNDE HPLC YÖNTEMİ İle HİPERİSİN DÜZEYİNİN TESPİTİ Hanife DUMAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL 2002, vi+35 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL Doç.Dr. A.Levent BAŞ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin KARA Diantrokinon yapıda doğal bir polisiklik aromatik ürün olan Hiperisin, uzun zaman yatıştırıcı olarak kullanılmış, son yıllarda bu ürünün antiviral özelliği de ortaya konmuştur.Bu çalışmada Guttiferae familyasından Hypericum heterophyllum. Vent'un toprak üstü organlarındaki hiperisin bileşeni, HPLC metodu ile izokratik yöntem kullanılarak tespit edildi. Bitki numunesinden ekstraksiyon metanol ve aseton ile yapıldı. Bitkideki hiperisin bileşeni, Zorbax CN (4,6 mm X 250 mm) kolon ve Diod-array dedektör kullanılarak 6 dakikalık Astonitril- Metanol-Kloroform (12:5:3) (v/v) izokratik akışı ile ayrıldı. Analiz neticesinde H. heterophyllum bitkisinde 0,004 ppm oranında hiperisin belirlendi. Araştırmada kullanılan analiz metodunun, Hypericum ürünlerinin standardizasyonu ve değerlendirilmesi için güvenilir bir yöntem olabileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS HYPERICIN CONTENT DETERMINATION OF HYPERICUM HETEROPHYLLUM Vent. (GUTTIFERAE) BY HPLC Hanife DUMAN SELÇUK UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor:: Assoc. Prof. Dr. Kuddisi ERTUGRUL 2002, Pages vi +35 Jury: Assoc. Prof. Dr. Kuddisi ERTUGRUL Assoc. Prof. Dr. A.Levent BAŞ Assist.Prof.Dr. Hüseyin KARA Hypericin, a polycyclic aromatic dianthroquinone, is a natural plant product used as antiviral and antidepressive agent. In the present study, the hypericin content of Hypericum heterophyllum arial part was determined by new and rapid isocratic HPLC analysis. The samples were extracted with methanol and aceton by means of sonication. The components were seperated by Zorbax CN in(4.6 mmX 250 mm) column and Diode-array dedection using a 6-min Acetonitril: Methanol: Chloroform (12:5:3) (v/v). The quantification was performed by using external standards. As a result, hypericin amount was found 0.004 ppm within H. heterophyllum, and this method may serve as a valuable tool for the quality evaluation and standardization of Hypericum supplement products.