Değişik fasulye çeşitlerinde fasulye tohum böceği Acanthoscelides obtectus (Say)'nin gelişmesi ve çoğalması
Increase and development of the bean weevil Acanthoscelides obtectus (Say) in different bean seeds
  1. Tez No: 128850
  2. Yazar: ABDULLAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye tohum böceği, Acanthoscelides obtectus (Say), fasulye çeşitleri, gelişme, çoğalma, Bean weevil, Acanthoscelides obtectus (Say), bean varieties, development, increase
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 7. / 1 $ İS ö DEĞİŞİK FASULYE ÇEŞİTLERİNDE FASULYE TOHUM BÖCEĞİ [Acanthoscelides obtectus (Say) (Col.:Bruchidae)]' NİN GELİŞME VE ÇOĞALMASI Abdullah YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Meryem ELMALI 2002, 47 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Özdemir ALAOĞLU Doç. Dr. Meryem ELMALI Doç. Dr. Mustafa ÖNDER Bu araştırmada; Türkiye'de tescilli olarak üretilen Yunus 90, Önceler 98, Göynük 98, Şehirali 90, Karacaşehir 90 Akman 98 fasulye çeşitlerinde A. obtectus 'un yumurtlama öncesi, yumurtlama, yumurtlama sonrası süreleri, günlük ve toplam yumurta sayısı, erkek ve dişi bireylerin yaşam süreleri, yumurta açılım süresi ve oranı, larva dönemi süresi ve ölüm oranı, pupa + kokon içindeki ergin süresi ve ölüm oram, eşey oranı, erkek ve dişi birey ağırlıkları ile fasulye tanelerinde oluşturduğu ağırlık kaybı çalışılmıştır. Fasulye çeşitlerinin protein, nişasta, tanen oranları, tane kabuğu kalınlığı ve tane iriliği ile A. obtectus'un büyüme, gelişme ve çoğalması arasındaki ilişki araştırılmıştır.11 Çalışmalar 25±2 °C sıcaklık ve %50±5 orantılı neme ayarlı iklim odasında yürütülmüştür. Sonuç olarak, fasulye çeşitlerine göre A.obtectusi\m larva dönemi süresi, erkek ve dişi ağırlığı, ergin çıkış süresi, erkek ve dişi ömrü, yumurtlama süresi, 1. dönem larva ölüm oranı, fasulye çeşitlerinin tane kabuğu kalınlığı ve A.obtectus'vav fasulye çeşitlerinde oluşturduğu ağırlık kaybı istatistiksel olarak farklı bulunmuştur. Fasulye çeşitlerinin protein oranları ile A.obtectus'xm larva dönemi süresi, tane büyüklükleri ile 1. dön em larva ölüm oranı arasında doğrusal bir ilişki tespit edilmiştir. Fasulye çeşitlerinin tanen, nişasta oranları ve tane kabuğu kalınlığı ile A.obtectus'un diğer biyolojik dönemleri arasmda bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis INCREASE AND DEVELOPMENT OF THE BEAN WEEVIL [Acanthoscelides obtectus (Say) (Col.:Bruchidae)] IN DIFFERENT BEAN SEEDS {Phaseolus vulgaris L.) Abdullah YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem ELMALI 2002,47 pages Jury : Prof. Dr. Özdemir ALAO?LU Assoc. Prof. Dr. Meryem ELMALI Assoc. Prof. Dr. Mustafa ÖNDER In this study, preoviposition, opposition, postoviposition duration, number of daily and total laid eggs, life longevity of the female and male adults, eggs hatching periods and ratios, larvae period and death ratio, adult period in pupae + cocoon and death ratio, sex ratio, weight of female and male individuals and the weight losses of bean seeds caused by A. obtectus, were studied on some bean varieties such as Yunus 90, Önceler 98, Göynük 98, Şehirali 90, Karacaşehir 90, Akman 98, which are registered and being grown in Turkey. Relation between the protein, starch and tanen ratios, seed coat thickness and bigness of bean varieties and the development and reproduction of A. Obtectus were investigated as well. Studies were carried out in a climatized room which was adjusted to 25±2°C temperature and 50±5 % relative humidity.IV The results obtained from the studies carried out on the different bean varieties to determine the larvae period of A.obtectus, female and male weights, adult emerging period, life longevity of male and female individuals, oviposition period, death ratio of the first instar larvae and the relation between the seed coat thickness and weight losses caused by A.obtectus were shown to be statistically different. A linear correlation was found between the protein ratio of the bean varieties and the larvae period duration and the seed bigness and the first larvae death ratio. No relation was determined between the tanen, starch ratios and the seed coat thickness and the other biological periods of A. obtectus.