Düz dişli çarklarda diş sıcaklık değişimleri ve aşınma etkileşiminin deneysel olarak incelenmesi
Investigation of influence of tooth temperature changes and wear of spur gears
  1. Tez No: 128853
  2. Yazar: ÖMER SİNAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN İMREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düz dişli çark, sıcaklık artışı, aşınma, Spur gear, temperature rise, wear
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜZ DİŞLİ ÇARKLARDA DİŞ SICAKLIK DEĞİŞİMLERİ VE AŞINMA ETKİLEŞİMİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Ömer Sinan ŞAHİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman Yrd.Doç.Dr.Hüseyin İMREK 2002,61 Sayfa Bu çalışmada dişli çarklarda karşılaşılan en önemli problemlerden olan aşınma ve sıcaklık artışı olay lan incelenmiştir. Deneyde G-CuSnl2 'den imal edilmiş dişli çarklar kullanılmıştır. Bu çalışmada dişli çarklarda aşınma miktarları ölçülmüş ve dişli çarkın dişi üzerinde farklı noktalardan çalışma sırasında sıcaklık değerleri okunmuştur. Deneyler farklı kayma hızlan, farklı yükler ve farklı yağlama yağlan ile yapılmış, elde edilen deneysel sonuçlar grafikler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MS Thesis INVESTIGATION OF INFLUENCE OF TOOTH TEMPERATURE CHANGES AND WEAR OF SPUR GEARS Ömer Sinan ŞAHÎN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor Assist.Prof.Dr.Hüseyin İMREK 2002,61 Pages In this study the most encountered problems on gearing such as wear and temperature rise have been investigated. In the experiment, spur gears made of G-CuSnl2 Wear quantities of spur gears have been measured and while running, teeth temperatures have been measured on two different points on gear teeth. Experiments have been done in different sliding velocities, in different load stages and different lubricating oils have been used. The results have been acquired have been presented by means of graphics.