Düşük sıcaklığın iki farklı Galleria mellonella (Lepidoptera:Pyralidae) ırkının ergin çıkışı ve yumurta verimine etkileri
Effects of low temperature on adult emergence and fecundity of two different strains of Galleria mellonella L. (Lepidoptera:Pyralidae)
  1. Tez No: 128854
  2. Yazar: NESRİN LİMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Z. ÜLYA NURULLAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, Türk ve Alman ırkı, düşük sıcaklık, pup açılımı, ergin yaşam uzunluğu, yumurta verimi, Galleria mellonella, Turkish and German strains, low temperature, adult emergence, longevity, fecundity. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜŞÜK SICAKLIĞIN İKİ FARKLI Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) IRKININ ERGİN ÇIKIŞI VE YUMURTA VERİMİNE ETKİLERİ Nesrin LİMAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Z. Ülya NURULLAHOĞLU 2002, 51 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Özdemir ALAOĞLU Yrd. Doç. Dr. Z. Ülya NURULLAHOĞLU Yrd. Doç. Dr. Leyla KALYONCU Bu çalışmada, Türk ve Alman ırkı Galleria mellonella puplarının +4 °C ve 0 °C'de bekletilmesinin pup açılımı, ergin yaşam uzunluğu ve dişide yumurta verimine etkileri araştırılmıştır. Düşük sıcaklık uygulama süresine bağlı olarak, sürenin artması pup açılımının, ergin yaşam uzunluğunun ve yumurta veriminin azalmasına neden olmuştur. Ayrıca, sürenin uzaması ile anormal dişi oluşum yüzdesi de önemli derecede artmıştır. 0 °C uygulaması, +4 °C uygulamasından daha önemli etkilere neden olmuştur. Her iki ırkın yumurta verimi +4 °C uygulamasında 0 °C uygulamasından daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlar her iki ırkın da +4 °C'de 10 gün saklanmasının uygun olduğunu göstermiştir. Laboratuvar çalışmaları için Alman ırkının Türk ırkından daha güçlü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis EFFECTS OF LOW TEMPERATURE ON ADULT EMERGENCE AND FECUNDITY OF TWO DIFFERENT STRAINS OF Galleria mellonella L. (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) Nesrin LİMAN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Z. Ülya NURULLAHO?LU 2002, 51 Page Jury: Prof. Dr. Özdemir ALAO?LU Assoc. Prof. Dr. Z. Ülya NURULLAHO?LU Assoc. Prof. Dr. Leyla KALYONCU In this study, effects of +4 °C and 0 °C acclimations on adult emergence, longevity and fecundity of Turkish and German strains of Galleria mellonella pupae were investigated. Depending on the low temperature acclimation periods, increasing of exposure time caused decreasing of adult emergence, longevity and fecundity. Additionally, by the increasing of acclimation time, ratio of abnormal adult female emergence increased significantly. 0 °C acclimations caused more significant effects than +4 °C acclimations. Fecundity of adults of both strains that were exposed to +4 °C was found higher than to be exposed to 0 °C. The results showed that it is suitable to maintain for both strains at +4 °C for 10 days. German strain was found stronger than Turkish strain for laboratory studies.