Enerji ve çevre bilinçli konut tasarımında bina ömür süreci yaklaşımı
Building life cycle approach for energy conscious residential design
- Tez No: 128865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji tüketimi, çevresel etki, ısıtma enerjisi gereksinimi, bina ömür süreci analizi, konut tasarımı j, energy consumption, environmental impact, need for energy of heating, life cycle analyze of the building, residence conception
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENERJİ VE ÇEVRE BİLİNÇLİ KONUT TASARIMINDA BİNA ÖMÜR SÜRECİ YAKLAŞIMI Fatih CANAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilinden Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim BAKIR 2002, 127 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Kerim ÇINAR Yrd. Doç. Dr. İbrahim BAKIR Öğr. Gör. Dr. H. Hami Y1LDIRM Bu çalışmada enerji ve çevre bilinçli mimari tasarım yaklaştım irdelenmiştir. Bina üretim sektöründeki yoğun enerji tüketinünin ve önümüzdeki yıllarda üretilmesi gereken konut sayısının önemi karşısında, mimarların enerji ve çevre konularını mimari tasarım sürecine dahil etmeleri gerektiği somut bir uygulamayla anlatılmaya çalışılmıştır. Mimarlık eylemi kapsamında enerji ve çevre ilişkisinin önemini, mimarlara ve bina üretim sektöründe çalışanlara aktarabilmek amaç olarak belirlenmiştir.“Bina ömür süreci analizi”yöntemi kullanılmıştır. Konya 3 no'lu gecekondu önleme bölgesinde yer alan bir yapı adasındaki sosyal konutlar bu yöntemle analiz edilmiştir. Aynı nitelikte ve aynı yapı adasında tasarlanan iyileştirilmiş bir proje teklif edilmiştir. Her iki projenin enerji tüketimleri ve meydana getirdikleri çevresel etkiler, bina ömür sürecinde belirlenen evreler kapsamında somut sayısal sonuçlar elde edilerek karşılaştırılmıştır. Bina ömür süreci analizi yönteminin uygulanabilmesi için kullanılabilir değerlere ulaşılmasına önem verilmiştir. Bina kuttanım ve malzeme üretim evrelerinde meydana gelen enerji tüketimi ve çevresel etkiler üzerinde ayrıntılı şekilde durulmuştur. Bu çalışmada; yüksek teknolojiye başvurmadan, tasarım sürecinde mimarın bilinciyle ve doğru kararlarıyla, binaların enerji tüketimlerinin ve çevresel etkilerinin azaltılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BUILDING LIFE CYCLE APPROACH FOR ENERGY CONSCIOUS RESIDENTIAL DESIGN Fatih CANAN Selçuk University Graduate School of Natural & Applied Sciences Departement of Architecture Adviser: Assit Prof. Dr. Ibrahim BAKIR 2002, 127 Pages Jury: Assoc Prof. Dr. Kerim ÇINAR Assist Prof. Dr. Ibrahim BAKİR Dr. 1 1. Hami YDLDDHM The building construction sector consume large amount of energy. This energy is consumed from the beginning of the construction and throughout the demolition of the building. This study is focused on the energy consumption in the life cycle of the building and the caused environmental impact. The research methodology is based on the concept mentioned previously. It is emphasized that the architect should take into account at the architectural design phase the energy consumption and environmental impact issue. It is known that Turkey suffer from economical, energy and environment problems, this study would be very profitable at local scale by the building sector which consume large amount of energy. A project have been proposed on an existing island of building which was chosen from social residence category in the local scale of the city of Konya. The chosen social residence was analyzed and improved in the sense of energy consumption, solar energy gain and environmental impact. Quantitave comparisons results was obtained from the improved project and the previous design. These results conducted to this thesis: at the design phase with the consciousness of the architect and its right decision about the energy consumption and environmental impact issues would results to a good success without using high technologies.