Yangından korunma ve binalarda yangın güvenlik önlemleri
The safe guard of fire and security precatuion at buildings
- Tez No: 128871
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMİT OĞUZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yangın, güvenlik, mimari tasanm. II, Fire, Security, Architectuje Project ^^hmx53h^-.v[ marnım IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YANGINDAN KORUNMA ve BİNALARDA YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ GÖKÇEN YORULMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.E.Hamit OĞUZALP 2001, Sayfa: 150 Jüri: Yrd.Doç.Dr.E.Hamit OĞUZALP Yrd. Doç. Dr. Mustafa İNCESAKAL Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU Yangın olayı, çevresel risk taşıyan, sadece çıktığı mahalde kalmayarak tüm binayı hatta eğer kontrol edilemezse gelişerek tüm bir bölgeyi etkileyebilecek bir felakettir. Çalışmamızın bütününde bu büyük felaketi en az zararla geçiştirebilmek için alınması gerekli tedbirler üzerinde durulmuştur. Yangın korunma ve binalarda yangın güvenliği sorununun sadece bir dizi yönetmelikle geçiştirilebilecek bir sorun değil, aksine mimari tasarım aşamasından başlayarak binanın ömrü boyunca devamlı kontrol altında tutularak araştırılması, öğrenilmesi ve uygulanması gereken bir zorunluluk olduğu konularına değinilerek, mimarın, bina sahiplerinin ve idarecilerin bu yöndeki görev ve sorumluluklarında yol gösterilmesine çalışılmıştır. Çalışmamızın Giriş; Bölümünde binalarda yangın güvenlik önlemleri konusunun niçin araştırma konusu olarak seçildiği anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci Bölümde; Yangın olayının fiziksel analizi yapılmış, yanma ve yangın arasındaki fark anlatılmış ve yanma sırasında ortaya çıkan zehirli maddelerin insan sağlığını ne şekilde etkilediği açıklanarak yangının ne denli tehlikeli olabileceği anlatılmaya çalışılmıştır. /Üçüncü Bölümde; İstanbul ve Konya Şehirlerinde çıkan yangınların istatistikleri incelenmiş, sonuçlan üzerinde durularak yangınların çıkış nedenleri, meydana getirdiği zararlar, yanan yapıların fonksiyonları araştırılarak güvenlik önlemlerinin hangi doğrultuda alınacağı konusunda yol gösterici olması amaçlanmıştır. Dördüncü Bölümde; Yangın güvenliğinde aktif, pasif önlemlerin tanımları, nasıl uygulanacağı anlatılarak bu önlemlerin yönetmeliklerde ne şekilde zorunlu hale getirildiği, şehircilik ve bina planlaması ölçeğinde uygulanması gereken aktif, pasif yangın güvenlik önlemleri planlaması, pasif yangın güvenlik önlemleri, uygulanış şekilleri, önemleri yönetmeliklerde belirtilen maddeler ile desteklenerek anlatılmaya çalışılmıştır.Aktif yangın güvenlik önlemleri, tanımlan, uygulanış şekilleri; yangın algılama, yangın ihbar, uyan sistemleri, yangın söndürme sistemleri konulan anlatılmaya çalışılmıştır. Pasif bir yangın güvenlik önlemi olabilecek ancak hem pasif hem de aktif güvenlik sistemlerini birlikte kullanarak yangından korunmayı zorunlu hale getirmeye çalışan sigortacılığın, yangın olayına bakışı açıklanmış ve binalara yapılacak yangın sigortasının faydaları da bu bölüm kapsamında anlatılmaya çalışılmıştır. Beşinci Bölümde; Uygulaması yapılmış çeşitli binalardan verilen örneklerle binalarda yangın güvenlik önlemleri konusunun ne şekilde uygulandığı, nasıl olması gerektiği eksikliklerin neler olduğu anlatılarak konuya açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Altıncı Bölüm; Sonuç bölümü olup, konu ile ilgili çalışma boyunca karşılaşılan eksiklikler özetlenmiş ve bunlann nasıl giderileceği konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis The Safe Guard of Fire and Security Precaution at Buildings Gökçen YORULMAZ (ERDO?AN) Selçuk Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor: Asst. Assoc.Prof.Dr. E. Hamit OGUZALP 2001, 150 Page Jury: Asst. Prof. Dr.E.Hamit O?UZALP Asst. Prof. Dr. Mustafa ÎNCES AKAL Asst. Prof. Dr. Nazım KOÇU Fire is a kind of disaster which has environmental risk,fire can effect not only where started, and also effect all building. If it is able to controlled it can effect all region by fast spreading. In our all this study, we are concentrated on the requested precaution to prevent to be bigger disaster. In the study, we tried show way to architect, buildings business and building managers about their responsibilities that the safeguard of fire and fire precaution at buildings has not to be evaded with temporary, easy solitions and instructions. There is need to continues control this building from also it's designing step in it's all life. In the entrance of our study, we try to explain why we choused fire precaution at buildings as study subject. In the second chapter, analyzed fire event, explained the differences between fire and burning. We tried to explain how it is so dangerous for people by explaining how the poison materials which are fire influence people health. In the third chapter, we searched the statistic of the Istanbul and Konya fires, their reasons, damages, the buildings functions and we aimed to show true way about taking measurements, precautions. IllIn the fourth chapter, analyzed fire event, explained the differences between fire and burning. We tried to explain how it is so dangerous for people by explaining how the poison materials which are fire influence people health, we explained active, passive precaution definitions in fire security, we explained how to apply and their being obligated in precaution instructions, we tried to explain in building and city planning scale fire security precautions planning, active,passive fire security precautions, applying stiles and their importances by supporting with the items in instructions, we concentrate on fire and in surance subjects. We defined insurance, explained it's importance's, the advantage of building insurance subjects. In the fifth chapter, we explained that how is applyings of fire security precaution at buildings and how it must be what is general mistakes by giving examples from buildings. Sixth chapter is end part and subject was concluded.