Farklı taşıyıcı sistemlerin yangın anındaki davranışı ve güvenlik önlemleri
The behavior of different carrier systems at the time of fire and safety measures
  1. Tez No: 689784
  2. Yazar: MUNEVVER GÜMÜŞTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın Güvenlik Önlemleri, Yangın Dayanımı, Yangın Korunumu, Taşıyıcı Sistemlerin Yangın Davranışı, Fire Safety Measures, Fire Resistance, Fire Protection, Fire Behavior Of Carrier Systems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Yangın, çağlar boyunca tüm canlılar için önemli bir tehdit ve tehlike unsuru olmuştur. İnsanlar ve yapılar için beklenmedik can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Özellikle değişen günümüz ihtiyaçları ve teknolojik imkânların etkisiyle kompleks bir hal alan binalarda yangınlarda gözlenen artış yangından korunmanın önemini ve alınması gerekli önlemleri büyük ölçüde artırmıştır. Yangın sonucu meydana gelen maddi ve manevi zararları engellemek amacıyla çeşitli önlemler alınmaktadır. Tasarımcı, tasarım aşamasında pasif önlemlerden yararlanarak yangın riskini en az seviyeye indirgemelidir. Bina tasarlanırken taşıyıcı sistem türüne göre yangın güvenliğine etki eden pasif sistemlerin uygun tasarlanması sağlanarak, güvenli ve ekonomik çözümler üretilmesi gerçekleşmektedir. Bu konu üzerine kaynaklar sınırlı olduğundan, tez çalışması sonuçları ve önerileri ile mimarlık eğitimindeki öğrencilere ve tasarımcılara ışık tutacak bilgileri kapsamaktadır. Tez çalışmasının amacı, yangın anında kullanıcıların en hızlı şekilde bina dışına ulaştırılması, yapının taşıyıcı sisteminin güvenli olması ve belirli sürelerde ayakta kalmasını sağlayarak binanın en az zarar ile yangın tehlikesini atlatmasıdır. Tez çalışması 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olup, problemin tanımı, tez çalışmasının amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde, genel yanma olayı, yangın ve yangın güvenliği ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. Yangının malzemeyi etkileyiş biçimleri ve yangından korunma önlemleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, çelik, betonarme, ahşap, yığma ve pnömatik sistemlerin tanımları yapılarak, yapısı ve malzeme özellikleri, sistem türleri ve tipleri, avantaj ve dezavantajları detaylandırılmıştır. Dördüncü bölümde, çelik, betonarme, ahşap, yığma ve pnömatik sistemlerin yangın anındaki davranışları irdelenerek her taşıyıcı sistem türü için alınabilecek yangın güvenlik önlemleri ve uygulanabilecek yöntemler belirlenmiştir. Beşinci bölümde ise, sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fire has been an important threat and danger to all living things for ages. It leads to unexpected loss of life and property for people and structures. In particular, the increase in fires in buildings that have become complex due to changing modern needs and technological opportunities has greatly increased the importance of Fire Protection and the necessary measures to be taken. In order to prevent material and moral damage caused as a result of Fire, various measures are taken. The designer should minimize the risk of fire by using passive measures at the design stage. In the design of the building, passive systems affecting fire safety according to the type of carrier system are designed appropriately and safe and economical solutions are produced. Because resources on this topic are limited, the dissertation includes results and recommendations, as well as information that will shed light on students and designers in architectural education. The aim of the thesis study is to ensure that the users are delivered out of the building in the fastest way during the fire, that the structure's carrier system is safe and that the building survives the fire hazard with minimal damage by ensuring that it remains afloat for certain periods of time. The thesis consists of 5 sections. The first part is the introduction section, and the definition of the problem, the purpose, scope and method of the dissertation work are explained. In the second section, concepts related to the general combustion event, Fire and fire safety are explained. The ways in which fire affects the material and fire protection measures are discussed. In the third section, definitions of steel, reinforced concrete, wood, masonry and pneumatic systems are made and their structure and material properties, system types and types, advantages and disadvantages are detailed. In the fourth chapter, the behavior of steel, reinforced concrete, wood, masonry and pneumatic systems at the time of fire is examined and fire safety measures that can be taken for each type of carrier system and the methods that can be applied are determined. In the fifth section, the results and suggestions are given.