Statik GPS gözlemleri kullanılarak elde edilen baz ve nokta koordinat duyarlılıkları üzerine bir araştırma
A Study on positioning for baseline obtained by static GPS observation technique
  1. Tez No: 128900
  2. Yazar: ÖMER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVAT İNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Statik Ölçü Yöntemi, WGS84, Faz Belirsizliği, GPS, Static Measurement Method, WGS84, Ambiguity IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Doktora Tezi STATİK GPS GÖZLEMLERİ KULLANILARAK ELDE EDİLEN BAZ VE NOKTA KOORDİNAT DUYARLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hrt. Yük. Müh. Ömer YILDIRIM Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Cevat İNAL 2002, 112 Sayfa Jüri:Prof.Dr. İbrahim BAZ Doç.Dr. Ferruh YILDIZ Doç.Dr. Cevat İNAL Yrd.Doc.Dr. Ayhan CEYLAN Yrd.Doç.Dr. Özşen ÇORUMLUOĞLU Bu çalışmada, GPS uydularından bağımsız olarak üretilen LEICA SYSTEM 300 GPS alıcıları ile ülkemizde hangi mertebelerde hassasiyet elde edilebileceğine ilişkin bir araştırma yapılmıştır. Bunun için ölçüler esnasında alıcı anteninin, üzerine monte edilebildiği ve aynı anda hem yatay düzlem, hem de düşey düzlemde, diferansiyel koordinat farklarının izlenebileceği bir ölçü düzeneği tasarlanmış ve referans noktasına uzaklıkları 65, 250, 500, 1000, 2000, 8000 ve 12000 m. olan, özel olarak yer seçimi ve tasarımı yapılan pilyeler tesis edilmiştir. Tasarlanan bu ölçü" düzeneği yardımıyla, kısa kenarlarda her bir koordinat farkı için birer saat, uzun kenarlarda her bir koordinat farkı için birer buçuk saatlik dilimlerde Statik Ölçü Yöntemi ile veriler toplanmıştır. Toplanan bu veriler LEICA SKI 2.3 yazılımıyladeğerlendirilip, Ölçü düzeneğinden elde edilen değerler ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda elde edilen ölçü değerlerinden, üretici firmalarca ve literatürde verilen X,Y yönünde 5 mm + 1 ppm ve Z yönünde 10 mm + 1 ppm değerlerinin altında» baz uzunluğuna göre X,Y yönünde en fazla ±10 mm ve Z yönünde ±12 mm'lik hassasiyetin elde edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A Study on Positioning Accuracy for Baselines Obtained by Static GPS Observation Technigue Ömer YILDIRIM Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor : Doç.Dr. Cevat ÎNAL 2002, Pages:112 Jury : ProfDr. Ibrahim BAZ Doç.Dr. Ferruh YILDIZ Doç.Dr. Cevat İNAL Yrd.Doç.Dr. Ayhan CEYLAN Yrd.Doç.Dr. Ozşen ÇORUMLUO?LU In this study, the precision offerings of LEICA SYSTEM 300 GPS receiver which was manufactured independent from GPS satellites were investigated. For this purpose, a measurement system which enables differential coordinate measurements in both horizontal and vertical planes was designed. The system is mounted on the receiver antenna. The system was tested via points apart from a reference point by distances of 65, 250, 500, 1000, 2000, 8000 and 12000 meters. With this system alsoÇ. -; coordinate differences of short and long edges were measured by stape *> measurements. Duration of measurements was one hour for short edges and oneroid' half hour for long edges. All the collected data were evaluated by LEICA SKDt 2/3 software and results were compared to each other. inAs the result of the comparisons, it has been seen that the precisions 5 mm * 1 ppm in X,Y and 10 mm + 1 ppm in Z which were reported by manufacturing firms and by the literature could not obtained. Instead, depending on the lengh of baseline, ±10 mm in X,Y and ±12 mm in Z might be obtained.