Bazı atomların aşırı ince yapı çiftlenim sabitlerinin hesaplanması
Calculation of hyperfine coupling constants of some atoms
  1. Tez No: 128899
  2. Yazar: YUSUF YAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Slater-tipi orbitaller, örtme integralleri, izotropik ve anizotropik aşırı ince yapı çiftlenim sabitleri, Slater-type orbitals, overlap integrals, isotropic and anisotropic hyperfine coupling constants. :-i
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAZI ATOMLARIN AŞIRI İNCE YAPI ÇİFTLENİM SABİTLERİNİN HESAPLANMASI Yusuf YAKAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2001, 70 sayfa Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jüri: Prof. Dr. D. Mehmet ZENGİN Jüri: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Jüri: Prof. Dr. Salih YILDIZ Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN Bu çalışmada literatürde verilen spin sınırlı Hartre-Fock dalga fonksiyonları kullanılarak bazı alkali metaller ve birinci sıra atomların(B-F) taban durum aşırı ince yapı çiftlenim sabitleri hesaplanmıştır. Spin yoğunluk integrallerinde karşılaşılan faktöriyelli ifadeler ve iki Clebsch-Gordan katsayısının çarpımı şeklinde tanımlanan Gaunt katsayıları binom katsayıları cinsinden ifade edilmiş, binom katsayıları bir defa hafızaya yüklenerek müteakip hesaplamalarda kullanılmıştır. Hesaplamalar sonucunda 7Lİ(2S), 23Na(2S), 39K(2S), 85Rb(2S) ve nB(2P), 13C(3P), 14N(4S), 170(3P) ve 19F(2P) atomlarının taban durum aşırı ince yapı çiftlenim sabitleri sırasıyla 288.81 MHz, 625.10 MHz, 144.46 MHz, 569.16 MHz ve 53.12 MHz, 90.82 MHz, 47.82 MHz, -143.98 MHz ve 1515.87 MHz olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis CALCULATION OF HYPERFINE COUPLING CONSTANTS OF SOME ATOMS Yusuf YAKAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 2001, 70 Pages Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Jury: Prof. Dr. D. Mehmet ZENGİN Jury: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Jury: Prof Dr. Salih YILDIZ Jury: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZMEN In this study hyperfine coupling constants have been calculated for some alkaly metals and first-row atoms(B-F) by using spin restricted open shell Hartree- Fock wave functions taken from the literature. Gaunt coefficients which are defined as a product of two Clebsch-Gordan coefficients, and factorial containing ö expressions occuring in the spin density integrals are expressed in terms of the ^ binomial coefficients. Binomial coefficients are computed and stored in the memory ç '1 at the beginning of calculations and all subsequent calculations are performed in i terms of binomial coefficients. 3 The values of hyperfine coupling constants for the graund-state of the atoms'- 7Li(2S), 23Na(2S), 39K(2S), 85Rb(2S) and nB(2P), 13C(3P), 14N(4S), 170(3P) 19F(2P) have been calculated 288.81 MHz, 625.10 MHz, 144.46 MHz, 569.16 MHz, and 53.12 MHz, 90.82 MHz, 47.82 MHz, -143.98 MHz, 1515.87 MHz, respectively.