Orta Anadolu bölgesinde demir(Fe) ve kurşun-çinko üreten skarn granitoyidlerinin jeokimyasal karakterizasyonu ve farkları
The Geochemical characterization and differences in iron(Fe) and lead-zinc producing, skarn granitoids in Central Anatolia
  1. Tez No: 128929
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİRELA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY KUŞCU, DOÇ. DR. CEM SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faktör analizi, cluster analizi, granitoyid, skarn, demir, kurşun-çinko, Factor analysis, cluster analysis, granitoid, skarn, iron, lead-zinc. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET ORTA ANADOLU BÖLGESİNDE DEMİR (FE) VE KURŞUN-ÇİNKO ÜRETEN SKARN GRANİTOYİDLERİNİN JEOKİMYASAL KARAKTERÎZASYONU VE FARKLARI DEMİREL A, Gökhan Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. İlkay KUŞÇU Yardımcı Danışman : Doç. Dr. Cem SARAÇ Şubat 2003, 126 sayfa Bu çalışmada istatistiksel analiz yöntemlerinden 'Taktör analizi yöntemi“ ve ”cluster (küme) analizi yöntemi" ile Orta Anadolu Kristalen Karmaşığı'nda yer alan Fe ve Pb-Zn ile ilişkili üretken (productive) ve kısır (non-productive) granitoyidlerin jeokimyasal karakterizasyonu yapılmıştır. Bu çalışmayla Fe ve Pb-Zn üretebilen granitoyidlerle kısır granitoyidler arasında ne gibi jeokimyasal farkların olduğunun tespiti yanında üretken Fe, Pb-Zn ve kısır granitoyidleri birbirinden ayırmaya yarayan jeokimyasal parametreler tespit edilmiştir. Bu parametreler hem kısır hem de üretken granitoyidlerin jeokimyasal dislcriminasyonunda kullanılabildiği gibi bilinmeyen bölgelerde yer alan granitoyidlerin arama amaçlı değerlendirilmelerine model oluşturmaktadır. Fe-skarn granitoyidleri Pb-Zn-skarn granitoyidlerine göre kıtasal kabukla daha az etkileşime girmiş granitoyidlerdir. Sodik ve hidrotermal alterasyon etkisi her iki granitoyid grubu içinde belirleyici özellikler olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE GEOCHEMICAL CHARACTERIZATION AND DIFFERENCES IN IRON (FE) AND LEAD-ZINC PRODUCING SKARN GRANITOn)S IN CENTRAL ANATOLIA DEMİRELA, Gökhan Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. İlkay KUŞÇU Co- supervisor : Assoc. Prof. Dr. Cem SARAÇ February 2003, 126 pages In this study, statistical analysis including the factor analysis and cluster analysis method, as used in geochemical characterization of productive Fe, and Pb-Zn granitoids and sterile granitoids in the Central Anatolian Crystalline Complex. This study enabled not only the determination of geochemical differences between Fe and Pb-Zn producing granitoids, but also determination of geochemical parameters that discriminate the productive and sterie granitoids. These parameters are used in geochemical discrimination of productive and sterile granitoids, and in modeling of granitoids in unexplored areas. It is suggested that Fe-skarn granitoids are in les interaction with the crustal than Pb-Zn granitoids. Effect of sodic and hydrothermal alteration must be a determing property for the both of two granitoid groups.