Aksaray Melendiz Çayı Ilısu-Kızılkaya sularının fiziko-kimyasal özellikleri ve çevresel etkilerin incelenmesi
An investigation of environmental effects and physical-chemical water properties of Aksaray Melendiz stream Ilısu-Kızılkaya
  1. Tez No: 152630
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞAMİL ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HATİP ELHATİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akarsu, Su kalitesi, Akarsu kirliliği, Melendiz Çayı (Aksaray) İÜ, Stream, Water quality, Stream polluiton, Melendiz stream (Aksaray) IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET AKSARAY MELENDİZ ÇAYI ILISU-KIZILKAYA SULARININ FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİN İNCELENMESİ ÇİL, Oğuzhan Şamil Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hatim ELHATİP Haziran 2004 Bu çalışma, Aksaray İli'nin en büyük akarsuyu olan Melendiz Çayı'nm Ilısu Kasabası'ndan Kızılkaya Kasabası'na (Mamasun Barajı girişi) kadar olan kesiminde doğal özelliklerini, su kalitesini ve çevresel etkiler sonucu su kalitesindeki değişimleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Melendiz Çayı'nm su kalitesinin değerlendirilmesi için bu çalışma Haziran-Aralık 2003 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma süresince Melendiz Çayı üzerinde belirlenen 8 istasyonda ve istasyondan alman su örneklerinde arazide ve laboratuarda olmak üzere 3 dönemde fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Ölçümler sonucunda akarsuyun birçok noktasal ve yaygın kaynak tarafından organik ve ağır metal (demir ve mangan) kirliliğine maruz bırakıldığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada son olarak, Melendiz Çayı havzasının korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bir dizi öneriye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF ENVIRONMENTAL EFFECTS AND PHYSICAL-CHEMICAL WATER PROPERTIES OF AKSARAY MELENDİZ STREAM ILISU-KIZILKAYA ÇİL, Oğuzhan Şamil Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hatim ELHATİP June 2004 The purpose of this study are to determine the natural properties, water qualitiy changes and its environmental impacts to Melendiz stream between Ihsu and Kızılkaya towns. This study was carried out between June and December 2003 for investigating water quality of Melendiz stream. During the study, physical and chemical analyses were obtained from water samples, which were collected from the eight stations, and insitu analysed, than tested in laboratory during three season. As a result, it has been determined that the stream has high content of organic and heavy metal pollution which taken place due to, local and regional pollution sources. Finally, this study includes suggestions on method of protecting the Melendiz stream basin and some development of water quality of this strem.