Kohezyonlu zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin ultrasonik yöntemle tahmin edilebilirliği
The Estamination of the physical and mechanical properties of the cohesive soils using ultrasonic method
  1. Tez No: 128932
  2. Yazar: YAKUP BAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİR KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kohezyonlu zemin, fiziksel özellikler, mekanik özellikler, ultrasonik ölçüm, regresyon analizi iii, Cohesive solils, physical properties, mechanical properties, ultrasonic measurement, regresion analysis. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET KOHEZYONLU ZEMİNLERİN FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ULTRASONİK YÖNTEMLE TAHMİN EDİLEBİLİRLİLİĞİ BAY, Yakup Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sair KAHRAMAN Mayıs 2003, 147 Sayfa Bu çalışmanın amacı, kohezyonlu zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin ultrasonik yöntemle tahmin edilebilirliliğinin araştırılmasıdır. Araştırmada Niğde ve çevresindeki sekiz farklı birimden alman numuneler üzerinde incelemeler yapılmıştır. Yapılan laboratuar çalışmaları sonucu araziden alınan örneklerin, fiziksel, mekanik ve ultrasonik özellikleri tespit edilmiş ve veriler istatistik yöntemlerle değerlendirilmiştir. Sonuçlar kohezyonlu zeminlerin bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin ultrasonik yöntemle tahmin edilebilirliliğini göstermiştir. Ayrıca zemin özellikleri arasındaki korelasyonlar da araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ESTAMINATİON OF THE PHYSICAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF THE COHESIVE SOILS USING ULTRASONIC METHOD BAY, Yakup Niğde University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Sair KAHRAMAN May 2003, 147 pages The purpose of this work is to investigate estimation of physical and mechanical properties of cohesive soils using ultrasonic the method. Investigation was carried out on eight samples taken from different locations of Niğde area. In the laboratory studies, physical, mechanical and ultrasonic properties of samples have been determined and tests results were evaluated using statistical methods. Results show that, some physical and mechanical properties of cohesive soils can be estimated using ultrasonic methods. In addition, the correlations among the soil properties were investigated.