11B+186W reaksiyonunun değişik enerjilerdeki tesir kesitlerinin ve reaksiyon kanallarının incelenmesi
Research cross-section and reaction channel of 11B+186W reaction on different beam energies
- Tez No: 128967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Detector, Level Sheme, Fusion Reactions
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET 1 'B+186W REAKSİYONUNUN DEĞİŞİK ENERJİLERDEKİ TESİR KESİTLERİNİN VE REAKSİYON KANALLARININ İNCELENMESİ GÖRGÜLUER, Ömer Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sefa ERTÜRK Temmuz 2002, 82 sayfa Bu çalışmada, deneysel kısmı YALE üniversitesi (USA), WNSL (Wright Nuclear Structure Labaratory)'de gerçekleştirilen 186W(uB,xpn)Au,Pt reaksiyonu sonucu elde edilen l9M92pt çekirdeklerinin bilinen seviye şemalarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yale Üniversitesi WNSL'de bulunan TANDEM iyon hızlandırıcısından elde edilen UB (Bor) iyonlarının 186W (Tungsten) hedefi üzerine bombardımanıyla oluşan bileşik çekirdekten proton ve nötron buharlaştırılarak gerçekleştirilen deneyde veriler, çoklu dedektör sistemi olan YRAST Ball (Yale Rochester Array for SpecTroskopy) dedektör topluluğu ile toplanmış ve manyetik teyplere yazılmıştır. Daha sonra manyetik teyplerden alınarak bilgisayar ortamına aktarılan veriler üzerinde RADWARE analiz programlan kullanılarak analiz çalışması yapılmış ve 19M92pt çekirdeklerinin son seviye şemaları oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler. Dedektör, Seviye Şeması, Füzyon Reaksiyonları m
Özet (Çeviri)
SUMMARY RESEARCH ON CROSS-SECTION AND REACTION CHANNEL OF ' 'B+186W REACTION ON DIFFERENT BEAM ENERGIES GÖRGÜLÜER, Ömer Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Doç. Dr. Sefa ERTÜRK July 2002, 82 pages The aim of this present work is to extend the known level scheme of 191,92pt nuclei which is obtained via 186W(nB,xpn)Au,Pt reaction performed at YALE University USA, WNSL (Wright Nuclear Structure Laboratory). nB beam is obtained from TANDEM accelerator at WNSL at YALE University and delivered to 186W target. These processes create a compound nucleus which emits proton, neutron and gamma rays. All these particles and gamma rays were detected via YRAST Ball (Yale Rochester SpecTroscopy) array and recorded in to magnetic tapes. Then data extracted from magnetic tapes were analyzed in computer using analysis programme called RADWARE. From this analysis, latest level scheme of 19M92pt nuclei were obtained and presented.