Co(II) komplekslerinin ligand adsorpsiyonunun incelenmesi ve adsorpsiyon parametrelerinin belirlenmesi
The Investigation of Co(II) complexes ligand adsorption and determination of adsorption parameters
  1. Tez No: 128968
  2. Yazar: MUSTAFA UÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Breakthrough, Freundlich, Langmuir, ligand exchange, sorption, adsorption, sporopollenin, aromatic amines. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Co (II) KOMPLEKSLERİNİN LİGAND ADSORPSİYONUNUN İNCELENMESİ VE ADSORPSİYON PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ UÇAN, Mustafa Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR Mart, 2002, 86 sayfa Ligand değiştirici reçine üzerinde, sulu çözeltideki kloranilinlerin adsorpsiyon dengesi çalışılmıştır. Kloranilinlerden 2-kloroanilin, 3-kloroanilin, 4-kloroanilin ve 2,5- dikloranilin kullanılmış ve çalışma mini-kolon tekniğiyle, 25 ± 0,1 °C sabit sıcaklıkta yapılmıştır. Co(II) yüklenmiş KDAE-Sporopollenin üzerinde bu kloranilinlerin adsorpsiyon davranışları Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleriyle açıklanmıştır. Adsorpsiyon karakteristiği Scatchard analizi kullanılarak incelenmiştir. Scatchard eğrileri (q/C - q grafiği) doğrusallıktan önemli derecede bir sapma gösterdiği zaman, seçilmiş ligand konsantrasyonlarının adsorpsiyon izotermlerinin Freundlich izotermlerine yaklaştığı kabul edilebilir. Scatchard analiz sistemine göre çizilen, ligandların bağlanma denge verilerinin grafikleri, lineer bir doğru vermiştir. Bu da bize Langmuir modelinin uygulanabilirliğini göstermiştir. Ligandların adsorpsiyon sabitleri, ayrışma sabitleri (Kd) ve korelasyon katsayıları Langmuir ve Freundlich izotermlerinden hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Breakthrough, Freundlich, Langmuir, ligand değiştirme, sorpsiyon, adsorpsiyon, sporopollenin, aromatik aminler. ııı
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE INVESTIGATION OF Co(II) COMPLEXES LIGAND ADSORPTION AND DETERMINATION OF ADSORPTION PARAMETERS UÇAN, Mustafa Niğde University Graduate School of Natural and Aplied Science Department of Chemistry Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR March 2001, 86 pages Studies have been made of the sorption equilibria of chlorinated anilines in aqueous solution on ligand exchange resin. The chlorinated anilines used included 2- chloroaniline, 3-chloroaniline, 4-chloroaniline and 2,5-dichloroaniline. A mini-column apparatus was used to study sorption of chlorinated anilines onto ligand exchange resin. The experiments were conducted in a constant temperature at 25 ± 0.1 °C. The sorption behaviour of these chlorinated anilines on Co(II)-loaded carboxylated diaminoethyl sporopollenin (CDAE-sporopollenin) can be expressed by the Langmuir and Freundlich isotherms. The characteristics of the sorption process were also investigated using Scatchard plot analysis (q/C versus q). When the Scatchard plot showed a deviation from linearity, greater emphasis was placed on the analysis of the adsorption data in terms of the Freundlich model, in order to construct the adsorption isotherms of the ligand(s) at particular concentration(s) in solutions. Equilibrium binding data for ligands gave rise to a linear plot, indicating that the Langmuir model could be applied. Ligand adsorption constants, dissociation constant (Ka) and correlation coefficients for the ligands were calculated from Langmuir and Freundlich isotherms.