Mersin kenti için Esenli Köyü ve civarının katı atık depolama alanı olarak jeoloji ve jeoteknik yönden değerlendirilmesi
Geological and geotechnical evolution the landfill area, for Mersin city: Esenli district and surroundings
- Tez No: 129008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Geological Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer Seçimi, Katı Atık, Mühendislik Jeolojisi, Site Selection, Solid Waste, Engineering Geology. 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZ: Bu çalışım, Mersin - Esenli Köyü civarının Mersin Kenti için alternative katı atık depolama alanı olarak jeolojik ve jeoteknık yönden incelemesini içerir. Çalışma alanında yer alan lîtolojik birimler, Miyosen yaşlı küffldreçtaşı - marn, kiltaşı - silttaşı birimlerinin egemen olduğu çökellerden meydana gelmiştir. Çalışma alanının jeoteknık özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla dört ayrı noktada rotary sondaj yöntemi ile karotlu sondaj kuyuları ve çeşitli noktalarda araştırma çukurları açılmıştır. Sondaj sırasında yerinde ve laboraruvarda karotlar ve diğer numuneler üzerinde yapılan zemin mekaniği deneylerinde çöp alam taban zeminini oluşturacak olan killi reminin özellikleri araştırılmış ve zeminin CH sınıfinda, geçirimsiz, orta katı - katı özellikte olduğu anlaşılmıştır. Yapılan incelemelerde killi birimlerin mineralojik ve jeokimyasal incelenmesi için; sondajdan alman karotlar üzerinde XRF ve XRD analizleri ve ateş kaybı deneyleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, birim mineralojik olarak kuvars, kalsit, dolomit, plajıoklas ve kil minerallerinden oluşmuştur. Bu sonuçlar, depolama alanının tabanım oluşturan killi birimin dolgu ve örtü malzemesi için jeoteknık ve mineralojik yönden uygun olduğunu göstermiştir. Sahanın en büyük olumsuz özelliği ulaşım yolunun dar olması ve araçların Dikilitaş beldesi içinden geçmesidir. Bu Sri olumsuzluk Deliçay ırmağının vadisinden alternatif bir yolla veya mevcut yolların düzenlenmesiyle berteraf edilebilir. Yapılan tüm jeolojik ve jeoteknik çalışmalar içel İli Esenli Köyü ve civarının katı atık depolama alam olarak, uygun bir projeyle kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: The main aim of this study is to determine the geological and geotechnkal properties of the alternative landfill area, located in the Esenli Village and surroundings, for Mersin city. The lithological units of the study area compose of Miocene clayey limestone - marl, claystone and sütstone. Four bore holes were drilled in the different location and several test pits were opened to describe the engineering properties of the area as well as collecting core samples to tests at the laboratory. Properties of clayey foundation were investigated in the landfill area by soil mechanical tests, which were performed in situ during drilling and at the laboratory on the core samples. Clay has been classified as a moderately stüF- stiff and CH according to test results. XRF - XRD analyses and loss on ignition experiments were conducted on core samples to determine the mineralogical and geochemical properties of the clayey units. Foundation material consists of the quartz, calcite, dolomite, plagioclase and clay minerals. Geotechntcal properties and mineralogical composition indicate that the foundation material is suitable for using as a filling and covering material. The mam constraint for the alternatively proposed area is the narrow transporting road passing through the Dikilitaş district. This problem will be solved by constructing an alternative road along the Deliçay river valley or rearrangement of existing road. All geological and geotechnical proproties except the road problem indicate that the Esenli region is convenience for the landfill area. -