3d-geçiş metallerinin yeni tiyoüre türevleri ile şelat bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of new thiourea derivatives and their chelat compounds with 3d-transition metals
  1. Tez No: 129009
  2. Yazar: FATİH MEHMET EMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT KÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyoüreler, sentezler, X-ray yapılan, benzoiltiyoüre kompleksleri, Thioureas, synthesis, x-ray structure, benzoylthiourea complexes. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz Tiyoüre türevleri olarak bilinen, AfN-dimeil~JV'-(2-kloro-benzoil)tiyoüre (LH), and İV-pirolidin-jV'-(2-kloro-benzoil)tiyoüre (L H) ligandlan ve bunların Ni, Co, Cu metal kompleksleri sentezlendi ve yapıları elementel analiz, İR spektroskopisi, !H ve 13C NMR spektroskopisi, kütle spektroskopisi, magnetik süsseptibilite ölçümleri, ve X-ray tek kristal teknikleri kullanılarak aydınlatıldı. Bileşiklerin bozunma tepkimeleri DTA/TG/DTG ve kütle spektrometrisi yöntemleriyle incelendi. Bileşiklerin termal bozunmalarının birinci basamaklarının kinetik parametreleri TG eğrilerindeki verilerle“Thermal Version 1.00”software programı kullanılarak hesaplandı. Af-pirolidin-JV'-(2-kloro-benzoil)tiyoüre ligandı ve bis[JV,7V-dimetil-./V'-(2- kloro-benzoil)tiyoüreato]nikel(II), bis[Af-pirolidin-JV'-(2-kloro-benzoil)tiyoüreato] bakır(II) ve tris[A'',A^-dimetil-A^'-(2-kloro-benzoil)tiyoüreato]kobalt(III) komplekslerinin kristal yapıları X-ray tek kristal difraksiyonu çalışmaları ile aydınlatılmıştır. Ni(II) ve Cu(II) iyonları, ligandlarla koordinasyona girerek [ML2] tipinde nötral kompleksler vermektedir. NMR spektrumlan ve x-ray difraksiyon analizleri NİL2 ve CUL2 komplekslerinin bozulmuş tetrahedral ve [Cö(L')3] kompleksinin bozulmuş oktahedral yapıda olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A novel series of thiourea derivatives, namely, N,N-dimethyl-N'-(2-chloro- benzoyl)thiourea (L'H), and N-pyrolidin-N'-(2-chloro-benzoyl)thiourea (L2H), and their Ni, Co, Cu metal complexes have been synthesized and characterised by elemental analysis, IR spectroscopy, 'H and 13C NMR spectroscopy, mass spectrometry and single crystal X-ray diffraction techniques. The decomposition reactions of these complexes were investigated by DTA/TG/DTG, Mass methods. The kinetic parameters of the first step of the thermal decompositions of the complexes were calculated by taking the data of TG curve and using software program of“Thermal Version 1.00”. The crystal and molecular structure of N-pyrolidin-N'-(2-chloro- benzoyl)thiourea ligand and bis(N,N-dimethyl-N'-(2-chloro-benzoyl)thioureato) Nickel(II), bis(N-pyrolidin-N'-(2-chloro-benzoyl)thioureato) Copper(II) and tris(N,N- dimethyl-N'-(2-chloro-benzoyl)thioureato) Cobalt(III) complexes have been determined in a single-crystal x-ray diffraction study. The ligands coordinate to Ni(II) and Cu(II) in a bidentate manner yielding essentially neutral complexes. NMR spectra and single crystal x-ray diffraction analysis show a distorted tetrahedral coordination in NİL2 and CuL2 complexes and a distorted octahedral coordination in [C0L3] complex.